Neredeyse tüm değerlerini kaybetmiş bir toplum düşünün;geceleri sokaklarda suç çetelerinin cirit attığı,marketlerin yağmalandığı, sokaklarda yaşlılara eziyet, kadınlara sarkıntılık edildiği çivisi çıkmış bir toplum...
Ergenlik yaşlarında olan çete lideri Alex ve üç arkadaşı işte bu suç çetelerinden sadece birtanesi. Alex işlediği suçlardan ötürü hapishanede yatmaya başlıyor,sonrasında hükümet suçluları topluma kazandırmaya yönelik bir proje başlatıyor ve alex de özgürlüğünü geri kazanabilmek adına bu projede yer alıyor.
Projenin amacı ise gerçekten kötü olan insanları bir takım psikolojik aşamalardan geçirerek iyi bir insan olarak topluma kazandırabilmek ama bu masum gibi görünen proje,tahminlerinizden çok daha korkunç düzeylerde gerçekleştiriliyor ve sonrasında Alex in hayata dair tüm seçimleri yani iyi veya kötü biri olabilmesi elinden alınmış oluyor.
Yazar Anthony Burgess a ölümcül bir beyin tümörü teşhisi konduktan sonra,ölümünden sonra eşine gelir sağlamak amacıyla yazdığı bi eser dünya edebiyatına ölümsüz bir eser kazandırıyor. Eser ortaya çıktıktan sonra ise yazara yanlış teşhis konulduğu kanısına varılıyor. Bu da yazar ve eserle ilgili en güzel anektot bana göre:)