·356 syf.····Okunma: 08 Nisan 2025 15:13 Kendi ülkesi ABD’de ve dünyada çok okunmasına rağmen ülkemizde pek okunmayan yazarlardan birisi Pearl Buck. Aslında yıllar önce Altın Kitaplar, Cem Yayınevi gibi eskinin güzel yayınevleri pek çok kitabının çevirisini basmış ancak uzun zamandır yazarın eserlerinin baskısı bulunmuyordu. Kafka Kitap, “Mübarek Toprak”ı basınca çok sevindim bu nedenle, umarım devamı da gelir. Bu kitap da daha önce “Dost Toprak” ve “Sarı Esirler” adlarıyla Türkçeleştirilip farklı yayınevlerince basılmış. Nobel Edebiyat Ödüllü yazarın en önemli eserlerinden kabul edilen kitap Pulitzer Ödüllü.
Pearl Buck, anne ve babasının misyoner olarak Çin’de görev yapmaları sebebiyle henüz bir bebekken orada yaşamaya başlamış ve hayatının büyük bir bölümünü de orada geçirmiş. Önce ailesinin görevi sebebiyle orada yaşasa da, Çin’e gönülden bağlanınca sonrasında da oradan uzak kalamamış. Eserlerinin çoğunda çok sevdiği ve vakıf olduğu Çin’in kültürünü, toplumunu ve kadınlarını anlatmış.
“Mübarek Toprak”a gelecek olursam, yirminci yüzyıl başlarında, Çin’in küçük bir kasabasında yaşayan çiftçi Wang Lung’un hayatını anlatıyor kitap kısaca. Wang Lung’un, büyük bir konağın esirlerinden biri olan O-lan ile evlendiği gün başlıyor hikaye. Zaman içinde çocukları ve hatta torunları oluyor. Bu esnada kıtlıklar (bu kısım Yan Lianke’nin Günler Aylar Yıllar’ını da anımsattı okurken), doğal afetler, savaşlar, göçler yaşıyorlar. Onların hayat mücadelesine tanık olurken, bir yandan da o dönem Çin’in sosyal ve toplumsal yapısını, âdet ve geleneklerini, farklı sosyal sınıflarının yaşantılarını okuyoruz. İster köle ister zengin bir toprak sahibinin eşi olsun, kadın olmanın yüklerinin hep çok daha ağır olduğunu da her durumda gösteriyor Buck; sinirinizi bozuyor, içinizi parçalıyor ama bir yandan da gerçeklerin böyle dillendirilmesini kitabı tabii ki daha da kıymetli kılıyor.
Sade bir dille kaleme alınmış, duru bir anlatıma sahip (anlattıklarına tam da böylesi uygun düşerdi bence de) ve temposu hiç düşmeyen bir eser. Buck, her şeyi o kadar dozunda tutmuş ki, o kadar olaya, anlatılan neredeyse bir ömre rağmen bir olaylar silsilesi hissiyatı vermemiş. (Bazı yönlerini Yaşamak kitabına benzettiğim eserin bence ondan en büyük farkı bu). Her şeyiyle nefis bir roman. Çok, çok beğendim.
“Mübarek Toprak”, yazarın “House of Earth” üçlemesinin ilk kitabı aslında. İkinci kitap “Sons” da “Oğullar” ismiyle yayımlandı, umarım son kitap “A House Divided” da yakın zamanda yayımlanır.