2025 35. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2025 23:00
Kitap, 1916-18 arası Rus Devrimi denk gelen bir zamanda, Smolensk şehrinde yeni mezun genç bir doktor olan Bulgakov'un kişisel deneyimlerinden esinler içermektedir. Yazarın okuduğum ilk kitabı ve bir kaç kitabını daha okumaya karar verdim Yazarımız Tıp okumuş, hayata hekim olarak atılmış ama sonradan yazarlıkta karar kılmış. Bu eseri ise ; *Horozlu havlu *Tipi *Çelik Soluk Borusu *Zifiri Mısır Karanlığı *Ters Vaftiz *Kayıp Göz *Yıldız Döküntü *Morfin *Ben Birini Öldürdüm şeklinde birbirini tamamlayan 9 öyküden oluşuyor. her bir öyküsünde bir hastalığı tedavi ettiği o kırsal kesimdeki insanlarının hayatlarına değinmiş. Soğuk, kasvetli bir eylül günü, tıp fakültesinden yeni mezun olmuş bir doktor, şehirde çoktan unutulmuş geleneklerin ve boş inançların hüküm sürdüğü uzak bir kasabaya gelir.Yeni mezun olduğu için çok tedirgindir en korktuğu ters doğum ve fıtık vakalaridir. İçi içini yer , tabi korktuğu da başına gelir. Bu bize ne kadar kitaplara bağlı kalarak ezber yaparak egitimimizi tamamlamış olsak da gerçek hayatla yüz yüze gelmeden herşeyi yapabileceğimiz anlamına gelmiyor malesef ... Bir şekilde canlı örneklerle tecrübe sahibi olmak gerekiyor. Bu tedirginlikler ile baş etmeye çalışırken hastalar akın akın gelmeye başlar tabi. Difteri olan bir kız çocuğu, frengiye yakalanmış ama işin ciddiyetini bilmeyen bir adam , yakın kasabalarda doğum yapmak üzere olan kadınlar...Evet ters doğum bile denk geliyor ama doktorumuz hepsinin üstesinden büyük bir başarı ile geliyor. Bir taraftan da halkın cahilligi ile de baş etmek zorunda kalıyor yaşlı teyzelerin uyguladiklari tedavi şekillerini duyunca çile den çıkıyor genç doktor. Doğum yapmakta zorlanan kadının doğum kanalına kesme şeker koyamlar , doğum kolay geçsin diye saç yiyenler ... Millete reçetesiz ilaç dağıtanlar, doktorun verdiği ilaçları tek seferde alanlar, ameliyata karşı çıkanlar, tedaviyi reddedenler.. Nerede olursanız olun hangi meslekte görev yaparsanız yapın bu tarz durumlarla hala karşılaşacağımız kesin
Genç Bir Doktorun AnılarıMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202332bin okunma