·672 syf.····Okunma: 11 Nisan 2025 10:01 -Bol spoiler içerir-
öncelikle kitap bence çok akıcı ve sizi hiç sıkmadan sürükleyip götürüyor. günde 300 sayfa okumam da bunun bir nevi kanıtı gibi gözümde. bu yüzden çok büyük beklentileriniz olmadan biraz aksiyon-ejderha-fantastik kitap okuyayım çok beynimi kullanmayayım diyorsanız bence güzel bir kitap ama kitapta ters bir şeyler de var. size bir şeyler geçmiyor sadece anlatılıyor. violet çok zeki, xaden çok güçlü, liam en iyimiz vsvsvs. bırak da biraz kendim göreyim ve anlayayım bunları be kanka. (ki vi'nin de çok zeki olduğunu düşünmüyorum asla sadece aptal bi karakter değil o kadar. xadenin de ne kadar dövüş sahnesini gördük de çok güçlü diyip duruyoruz Allah aşkına 3 falan herhalde biri de dünyanın en güçsüz insanı violetleydi zaten? liama gelince o da az kalsın jack tarafından öldürülüyordu nasıl en iyisi liam o zaman?) adım adım kitabı incelemem gerekirse:
1. romantik ilişkiler
kitapta romantik ilişki namına tam olarak 0 şey var bence. sadece ve sadece cinsel çekimler cinsel dürtüler cinsel sahneler cinsellik vsvsvs. ki bu sahneler de düzgün anlatılsa yine neyse diyeceğim ama gerçekten her birinde cringe komasına girdim durdum. o kadar kötü kelimeler ve betimlerle yazılmıştı ki 2015te 13 yaşındaki bacılarımın yazdığı wattpad kitapları bunun yanında iyi kalıyor. bu sahnelerin dışında da kızın xadeni gördüğünde tek düşündüğü bu oluyor ve insan ister istemez bacım ne diyorsun ya moduna giriyor. Bu aralarındaki ilişkiyi de oldukça sığlaştırıyor bence. (mesela ilk dövüş sahnelerinde kızın gözünde düşman gibiler ve kız aha şimdi öldüm modundayken xaden onu minderde yere atınca o anı öyle bi anlattı ki violet o anı içimden sex hikayesi mi yazıyorsun be abla dedirtti. yani bırak o an dövüşe odaklanalım xadenin kalça kasları yerine?)
2. çeşitli karakter hataları -spoiler-
şimdi burada benim kafama uymayan noktalar var mesela Dain çok uzun bir zaman boyunca kurallara karşı gelecek de olsa gizli kapaklı bir şekilde violeti katipler bölüğüne atmaya çalışıyordu ama sonra bi anda kendisi kuralların ve düzenin daimi koruyucusu oldu? bu adam kurallara bu kadar bağlıydı madem başta neden vi'yi katiplere kaçırmak için o kadar uğraştı? madem başta vinin yaşaması onun için bu kuralı esnetecek kadar önemliydi sonradan nasıl ölsen np ama kurallar sağ olsun moduna geçti bu karakter?
diğer bi sorunsa kitabın sonunda çıkan sahne -bu çok büyük spoiler kitabı okumayanlar okumasın-
meğerse brennan baba yaşıyormuş ve xadenin yanındaymış o zaman tüm bu damgalılar neden violeti öldürmek istiyordu abi? kızın annesi kötü olsa da abisiyle aynı taraftasın ne alaka intikam için kızı öldürmeniz gerçekten? kızı öldürsen abisine ne diyeceksin?
3. bu damgalılar neden binici abi?
gerçekten en ama en kafama yatmayan konulardan biri de bu. aileleri ülkenin en büyük isyanlarından birini başlatmış ve hepsini idam etmişsin şehirlerini yakıp yıkmışsın çocuklarını öldürmemeye karar verdin burası okey ama neden ülkenin en büyük gücünü almalarını onlara zorunlu kılıyorsun? asker olsunlar ve kullanalım diyorsan piyade olsunlar? bi güçleri olmadan senin için savaşır giderler işte? 67 isyancı için bu kadar olay olduktan sonra 107 isyancı çocuğuna ejderha vermek nasıl bir mantık anlamış değilim ki bir de bunu o zamanlar daha 17 yaşında olan xaden baba demiş ve diğer çok acımasız büyük komutanlar da okeylemişler? bir de patladığım bir diğer nokta: bunları ceza olsun ve belli olsunlar diye damgalamışlar ama 3ten fazla damgalı kişi yan yana gelince büyük melgren bunları göremiyor? baba onları artık göremeyeceğiniz bir gücü onlara neden verdiniz iyi misiniz siz bu nasıl ceza? kendinizi mi sınıyorsunuz?
Kitap genel olarak böyle kafanıza yatmasa da büyük büyük anlatılan ama size geçmeyen şeylerle ve her yönüyle bir sürü fantastik klişelerle dolu bir kitap. Kızın zayıf olmasına rağmen "içindeki büyük potansiyel" ve kimse göremezken daha ilk anda bu potansiyeli gören sevgili erkek karakterimiz <333 kitaba dair sevdiğim tek şey violetin merhametiydi. güçsüz olan herkesin yanında oluşu, insan canına verdiği kıymet, o onurlu duruşu gerçekten çok güzeldi. ama bunun gibi diğer özelliklerin de o çok şöyle biri demek yerine bana geçmesini isterdim. İncelemenin başında da dediğim gibi çok bir beklentiniz olmadan, düşüncelere dalmadan sadece biraz eğlenmek için okunabilir bir kitap ama detaylara girdikçe bir kitap olarak başarısızlaştığını düşünüyorum ben. Kafama uymayan birkaç yeri atarsak kitap yerine iyi bir film senaryosu olmaya daha uygun gibi.