2022 200. kitabı
Orta yaşlarında Alman bir yazar olan Aschenbach’ın,yaşadığı sıkıcı hayattan sıkılıp soluğu Venedik’te alması ve orada genç Tadzio’yla rast gelmesini konu alıyor hikaye. Yunan Tanrılarına benzeyecek kadar güzel olan Tanzio,Gustav’ın aklını başından alıyor ve koleraya rağmen Gustav Venedik’ten ayrılamıyor. Yazar Thomas Mann’ın aslında Goethe hakkında bir öykü olarak tasarlayıp sonrasında vazgeçerek Aschenbach karakteri üzerinden dönemin tehlikelerini sanat ve sanatçı üzerinden işlemiş. Güzele olan teslimiyetin yarattığı ahlaki çöküşü;mitolojik imgelerle harmanlamış,aşk ve ölümle birleştirmiş. Bu sebeple hikayeyi okurken anlatılandan ziyade arka plandaki kurguya odaklanırsanız benim gibi eserden büyük keyif almanız olası. Mann’la daha önce tanışmamış olanlar için birkaç not eklemek istiyorum. Kendisi tıpkı Zweig gibi Nazi rejiminden nasibini alıp önce Alman vatandaşlığından çıkarılan sonra da Zürih’e ve ABD ye göç etmek zorunda bırakılan,Nobel ödüllü bir yazar. Kendisinin dönemin Nazi Almanya’sının korkunç ruh hali üzerine olan görüşlerini çok seviyorum. Umarım bir gün onun kalemiyle tanışma fırsatınız olur.
Venedik'te ÖlümThomas Mann · Can Yayınları · 20074,656 okunma