···Okunma: 11 Nisan 2025 14:41 "İnsan gittiği yere yarı silinmiş, karalama izleriyle boşlukta gölge gibi titreşen hikayesini de götürmek istiyor.."
(Sayfa: 127)
Latife Tekin'in Sürüklenme isimli romanı, yazarın günümüz Türkiye'sine ayna tutan bir eseri.
Romanın isimsiz anlatıcısı, görünüşte bir sivil toplum örgütü gibi işleyen bir oluşumun destekçisidir. Örgüte kaynak sağlamak amacıyla Türkiye'nin çeşitli yerlerinde ve yurt dışında yolculuklar yapıyor. Bu yolculuklar sırasında önce uçakta karşılaştığı tekinsiz bir kişi, ardından karizmatik bir taksici ve hatta doğaüstü güçlerin etkisiyle bir "sürüklenme" haline giriyor..
Anlatıcı, bir yandan örgütün kuruluş amacı ve lideriyle ilgili derin bir sorgulamaya başlıyor. Öte yandan ise toplumun kıyısında kalmış, kimsesiz ve "ele avuca sığmaz" gençlere sahip çıkarak kendi hayatına bir anlam katmaya çalışıyor. Bu çabası, kendi içindeki derin hüsranı ve çağın getirdiği yersiz yurtsuzluk hissini dindirme arayışıyla paralel ilerliyor.
Sürüklenme, genel hatlarıyla, küresel kapitalizmin yarattığı yıkım, yoksulluk, doğa talanı ve toplumsal yabancılaşma temalarını işliyor. Roman, bu olumsuzluklara karşı yeni mücadele yollarını arayan çaresiz yetişkinlerin ve tutunmaya çalışan yalnızlaştırılmış gençlerin hikayesini anlatıyor.
Latife Tekin, Sürüklenme'de de kendine özgü büyülü gerçekçi anlatımını sürdürmüş. Ancak bu romanda gerçekçilik unsurları daha belirgin. Yazar, şiirsel ve akıcı bir dille, okuyucuyu anlatıcının iç dünyasına ve Türkiye'nin güncel sorunlarına doğru bir yolculuğa çıkarmış.
Romanın en dikkat çekici özelliklerinden biri, olay örgüsünün zaman zaman karmaşıklaşması ve okuyucunun zihninde soru işaretleri bırakması. Ancak bu karmaşıklık, romanın ana teması olan 'sürüklenme' halini yansıtmakta ve okuyucuyu düşünmeye sevk etmekte. Bazı okuyucular bu durumu yorucu bulsa da, olayların birbirine bağlanması ve romanın sonunda ortaya çıkan tablo etkileyici.
Sürüklenme, karakterleri aracılığıyla da önemli toplumsal eleştiriler sunuyor. Anlatıcının kendi kimlik arayışı ve gençlere yardım etme çabası, bireysel ve toplumsal düzeydeki umut arayışının bir yansıması olarak karşımîza çıkıyor. Romandaki diğer karakterler de yaşadıkları topluma yabancılaşmış, ancak hayata tutunma çabası içinde olan bireyler.
Latife Tekin'in dili ve üslubu, romana ayrı bir tat katmış. Devrik cümleler ve metaforik anlatım, okuyucuyu farklı bir edebi atmosfere sokuyor. Yazarın toplumsal kaygıları ve eleştirel bakış açısı, romanın her satırında hissediliyor.
Sürüklenme, Latife Tekin'in güçlü kalemiyle ele aldığı, günümüz Türkiye'sinin sosyo-ekonomik ve kültürel sorunlarına dokunan önemli bir roman bence. Büyülü gerçekçilikle harmanlanmış anlatımı, karmaşık olay örgüsü ve derinlikli karakterleriyle okuyucuyu sürükleyici bir yolculuğa çıkarıyor. Yazarın toplumsal eleştirileri ve umut arayışı, romanı düşündürücü ve etkileyici kılıyor. Latife Tekin okurları ve toplumsal meselelere duyarlı edebiyatseverler için kaçırılmaması gereken bir eser..