2025 22. kitabı
"Aslında böyle bir kitap her sayfasında yeni bir gizem taşıyor ve önsözünde henüz kapalı duran ve ancak her okurun kendi başına açması gereken kapıları açmadan kitaptan söz etmek gerektiğini düşünüyorum. Yani kitabı anlatmak yerine, bende yarattığı duyguyu anlatacağım." Yazar #OylumYılmaz yazının doğasına dair deneme türünde yazdığı #DoğaYürüyüşleri kitabında okuru Bronte kardeşlerin romanlarının geçtiği İngiliz kırlarından başlayarak Halikarnas Balıkçısının Bodrum'una, Aşk-ı Memnu dan Nihal'in Behlül'ün aşkına tanıklık eden İstanbul'un Adalar manzarasına, Tolkien'ın Yüzüklerin Efendisinde oluşturduğu Ortadünyasının muhteşem Lothlórien vadisine edebi bir yolculuğa çıkarıyor. Onunla birlikte o güzel manzaralar eşliğinde sohbet edercesine edebiyatta kadının yerini sorguluyoruz. Gönlümüze taht kurmuş roman karakterlerini ve yazarları konuşuyoruz. Cinsiyet ayrıma rağmen güçlü kalemlerin önemli eserlerinde başrolde olan kadın karakterleri düşünüyoruz. Her zaman bir sebeple oluşturulan ilk 100 listelerinde kadın yazarlarının azlığı dikkatimizi çekiyor, sonra bunun kadına toplumda, yaşamda belirlenmiş ve böyle kabul edilmiş olan rolünden dolayı olduğunu istemesek de kabul ediyoruz. Doğanın yaratıcılığı karşısında "Edebiyat, özellikle de roman, insanı aramaktan, insan ruhunu merkeze koymaktan vazgeçip doğanın dili olmayı başarabilir mi?” diye düşünmeden edemiyoruz. Bronte Kardeşler, Halikarnas Balıkçısı, Julio Cortazar, Herman Melville, Latife Tekin, Halit Ziya Uşaklıgil, Tolkien, Virginia Woolf, Melih Cevdet Anday, Sait Faik, Hüseyin Rahmi, Margaret Atwood, Ursula K.Le Guin gibi edebiyata damgasını vurmuş yazarlar sohbetimize konuk oluyor. Sizde eşlik etmek isterseniz bu kitap aklınızda olsun... @oylumyilmaz @dogan_kitap Oktay Volkan Alkaya #neokumalı #deneme #TürkEdebiyatı
Doğa YürüyüşleriOylum Yılmaz · Doğan Kitap · 202535 okunma