2024 111. kitabı
Kitap iki bölümden oluşuyor, birinci bölümde kadınların ne kadar aşağılık canlılar olduğundan :)) ikinci bölümde de aşkın cinsel ve evrimsel metafiziginden bahsediyor. Eskiden olsa herhalde baya kızardım ne diyo bu adam diye ama simdi okuyunca kitabı yazarın kadınlara karşı saldırgan söylemlerini ilginç bir şefkat duygusuyla okudum. Hatta çoğu yerde çok eğlendim. Nedense yazara kendimi yakın hissedip sevdim onu. Vizyoner Z kuşağının söylemi ile bu adamın çok büyük aşk acısı çektiğine yemin edebilirim ama ispatlayamam:) Bence de yazar hayatında kadin şefkati görmemiş olabilir. Tarihte JJ Rousso, Schopenhauer gibi yazar filozofların kadin cinsiyeti hakkındaki görüşlerini biliyorum yalnız garip olan dünyanın düzeni metafizik evrenle alakalı bu kadar derin düşünen insanların kadin söz konusu olunca neden kısırlaştıkları. Büyük fikirleri ortaya çıkarıp savunan insanların fanatiklik düzeyinde düşmanca ya da aynı düzeyde aşkla bir konuya eğilmeleri mantıklı görünmüyor. Fikirlerine karşı olduğumdan da değil aslında evrimsel konularda kadin erkek ayrımı yaptığı yerleri beğendim, sadece kadını bir insan olarak görmek yerine kuluçka canlısı olarak görmesi üzdü:)) İnsan olarak kimseden eşit bir insan ırkı anlayışı beklemiyorum ( bir tek sen varsın Mustafa Kemal Atatürk) ancak evrim diye bir şey var bunlar hep türün devamı bilimsel açıklaması insanı bir et parçası yığınına indirgiyor. Arthurcum keşke hersey o kadar basit olsa. Hersey hayvanların hayatlarındaki üreme güdüsü gibi olsa bunca duyguyu hisseder miydik? Hem türün devamı için iki cinsin de içgüdüsel olarak hareket ettiği ne kadar biyolojik olarak doğru olsa da çocuk sahibi olmak istemeyen çiftleri nereye konumlandırıyorsunuz? Kadin ya da erkek insan ırkı olarak biz evrimin parçası olmamizin yanında diğer canlılardan farklıyız -Arthurcum her ne kadar sen biz kadınların buna layık olmadığını düşünsen de - biz okuyup düşünen üzülen sevinen gülen ağlayan, cinsel hayatımız dışında da benliğimiz olan varlıklarız. Felsefe benim tutunacak dallarimdan birisi ama bazen o kadar ince dalları var ki kırılacak da düşeceğim gibi:))
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Ayrıntı Yayınları · 201816,8bin okunma