2025 39. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2025 14:46
#janeausten Herkese merhaba #bağımsızkitaplarınizinde tagi ile Berkant un başlattığı. Demokrasi mücadelesine katılan yayınevlerinden @ayrıntıyayınları okuduk nisan ayında. Aynı zamanda @nihllck.kitap #aydabirklasik grubu için de uzun zamandır kitaplığımda bekleyen #mansfieldpark ı seçtim. Oldukça hacimli kitap 3 kısımdan oluşuyor. Birbirinden oldukça farklı ekonomik sınıftaki insanlarla evlilik yapan Ward kardeşlerin arası bir yerden sonra açılır. Fakir bir adam ile evlenen Francis 9 çocuk doğurmuştur ve ablalarına ateşkes olması adına yardım isteğinde bulunur. Ortanca kız kardeş- papazın karısı- en zengin ablayı fiştekler ve francis'in en büyük kızını evlat edinmeyi onları ikna eder. Mansfield park malikanesinin sahibi Thomas Bertram, Fanny'nin tüm sorumluluğunu almayı kabul eder ve 4 çocuğu ile birlikte onu büyütmek üzere malikaneye getirir.Sir Thomas ve büyük oğul Tom'un yokluğunda Bertram ailesi ikinci oğul Edmund ile yürür. Anneleri Leydi Bertram düşkün rolü yapacak ladar tembel olduğundan paso Fanny'i yanında tutmaya çalışır. Fanny'nin ötelenmesi kız kuzenleri tarafından da layıkıyla yerine getirilirken en başta Fanny'nin Mansfield malikanesinde yaşamasını isteyen teyzesi Mrs. Norris de onu sürekli hizmetçiymiş gibi öteler. Bir şey yapılması gerekirse Fanny yapmalı, evde kalması lazımsa birinin Fanny kalsın. Ama bir genç kız olan Fanny sosyeteye tanıtılmamış ve sadece kuzeni Edmund'dan sevgi görmektedir. Mary ve Henry Crawford kardeşlerin papazevine taşınmaları ile dengeler altüst olur. Edmund, Mary'e aşık olmuştur ve Fanny kuzenine duyduğu duygular konusunda karmaşıklık yaşamaktadır. Henry ise iki Bertram kardeşin arasını bozacak kadar iki kardeşe oynamaktadır. Henry daha sonra ilgisini Fanny'e çevirir. Yazım tarzı hem çok akıcı hem de oldukça alaylı bir tarz. Kitabın okumasının zor olduğundan bahsetmişler ancak ben buna katılmıyorum. Belki de çok fazla klasik kitap okuduğum için mi bilmiyorum ama benim için oldukça rahat bir okuma oldu. Sadece o kadar çok uzatılmış ve o kadar bir şey olmuyor ki kitapta. Kitap boyunca çeşitli kavramlar karakterler arasında tartışılıyor. Genel olarak ahlaki tartışmalar var. Karakterler bu arada malesef hep gri. Bu arada ensest mevzusu malesef o yıllarda çok önemsenmediği için yazar Fanny'nin duygularını Edmund'a yöneltmiş. Okurken siz de Edmund'un Fanny değil de Mary'e aşık olmasını yadırgıyorsunuz ama ensest mevzusu beyninizde faal olduğu anda olması gereken gibi gittiğini düşünüyorsunuz. Klasik yapıtlarda kuzenler arası bu tarz şeyler malesef var ancak kitabın içeriğine gölge düşürecek tarzda değil. kitap gerçekten okunmalı mı? Eğer vaktiniz var ve sadece klask okuruyum diyorsanız aşk meşk mevzuları için klasik yapıtlar arasından tercih edilebilir. Ancak genel okuyucuların bu kitaptan ekstra bir şey öğreneceğini, zevk alacaklarını düşünmüyorum. Özellikle ana karakterin aşırı derece silik oluşu kitabın amacını sorgulatıyor. Yazarın diğer kitaplardaki ana karakterleri gibi değil. Sürekli gerizekalı olduğunu düşünüyorsunuz okurken. Edmund zaten gerizekalı. Diğer iki kız kuzenler berbat. Mary Crawford bence iğrenç bir karakter. Leydi bertram ve bayan norrisi sürekli boğmak isteyebilirsiniz. Sonuç: hacmi bğyük bomboş bir kitap. Malesef zaman kaybı ama Austen'ın tüm eserlerini okumaya kalktıysanız mutlaka bakın.
Mansfield ParkJane Austen · Ayrıntı Yayınları · 20162,635 okunma
Katılımın için çok teşekkür ederim, diğer aylarda da keyifle okumak dileğiyle.