···Okunma: 12 Nisan 2025 18:58 Canım Okurlar,
Yüzüklerin Efendisi film serisini defalarca izledikten sonra, bu serinin uzun zamandır merak ettiğim kitaplarını okumaya karar verdim ve Yüzük Kardeşliği kitabını an itibariyle bitirdim.
Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü üçlemesini, 2023 İstanbul TÜYAP fuarından indirimli 435 TL’ye almıştım, iyi ki de kaçırmamışım🩷 Sırayla okuyup bitirdikten sonra Hobbit’i okuyacağım, kitaplığımda o da var.
Şimdi Tolkien yolculuğuma geçelim:
Tolkien, fantastik kurgu aracılığıyla, insan ruhunun derinliklerine iniyor ve her karakterin bir içsel yolculuktan geçmesini sağlıyor. Kitap, bireyin kendi içindeki karanlıkla, korkularla ve arzularla yüzleşmesi gerektiğini vurguluyor. Yüzük, sadece dışsal bir tehdit değil, aynı zamanda insanın içindeki kötülüğü ve arzuyu simgeliyor. Frodo’nun Yüzük’ü yok etme yolculuğu, bir anlamda insanın içsel karanlıkla mücadelesini ve sonunda bu karanlıkla barış yapma çabasını temsil ediyor.
Bu içsel yolculuk temasını, bir tasavvuf kitabıyla karşılaştırdığımızda, tasavvufta da benzer bir "içsel keşif" ve "nefsin terbiye edilmesi" teması vardır. Bu bağlamda, "Yüzüklerin Efendisi" bir tür manevi yolculuk olarak da okunabilir.
Frodo'nun Yüzük'ü taşıma süreci, ona kendi içindeki karanlıkla yüzleşmeyi ve bu karanlıkla savaşmayı öğretir. Bu, bir anlamda insanın içsel karanlıkla baş etme, sabır ve direncini sınama yolculuğudur.
Tolkien'in eseri, sadece fiziksel bir savaş değil, aynı zamanda içsel bir savaş da sunar. Karakterler, dış dünyadaki kötülükle savaşırken, kendi içlerindeki karanlık ve kötü yanlarla da mücadele ederler. Savaşın ardından gelen barış, sadece dışsal bir zafer değil, aynı zamanda içsel bir huzurun simgesidir.
Tasavvufla ilgilendiğim için bu açıdan ele almak istedim, umarım faydalı olabilmişimdir.
Sevgiyle kalın,
Book-Dem