Duygusal Jane Austen
2025 87. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2025 12:55
Biyografi kitapları okumayı sever misiniz bilmiyorum. Ben hem gerçek hikâye oldukları, hem de kendi dönemine ışık tuttukları için merakla okuyorum. Gelelim Jane Austen'a; malum daha çok kadınlar tarafından okunan, sadece romantik aşkı değil sahip olduğumuz önyargıları kaderin ağlarıyla birleştiren eşsiz bir kalem. Zaten en popüler romanı #gururveönyargı da bunun en güzel örneği. 1775'te doğan Jane altı kardeşli kalabalık bir ailede büyümüş. Varlıklı bir papazın kızı olduğu içinde eserlerinde papaz olmak isteyen ya da olan erkek karakterleri mevcut. Sizinde bildiğiniz gibi her yazar kendi çevresinden etkilenerek yazdığı için Jane'in bazı karakterleri ailesini anlatıyor. Dört abisi olduğu için ölene kadar yengeleri ve yeğenleriyle yaşamış, yani hiç evlenmemiş. Biyografiyi kaleme alan yazar Jane'in sevdiği biri erkek olduğunu, tam aralarında bir şeyler yaşlanacakken öldüğündan bahseder. Ama Jane günlük tutmadığı ve mektuplarında da bu husustan bahsetmediği için tam bilmiyor. Kitapta Austen'ın tüm romanlarını günümüz dünyası ile kıyaslanarak incelenmiş ki en sevdiğim kısımlar oldu. İlk romanı #akılvetutku ve ölmeden hemen önce tamamladığı #ikna eseri de yazarın duygusal dünyasını da yansıtmış. Jane 42 yaşında göğüs kanserinden ölmüş. Tabi o dönemde bu hastalığın adı bilmediği için doğru düzgün bir tedavi de görmemiş. Son olarak editörün bize okurlara tavsiyesi Austen'in eserlerini okurken acele etmeden günlere yayarak okumamız. Ben sadece Gurur ve Önyargı'yı okumuştum. Ama diğer romanlarını da en kısa zamanda okuyacağım inşallah. Çünkü duygu dünyası ile kendime çok yakın bulduğum bir yazar oldu Jane. Kaleme aldığı romanları; Akıl ve Tutku (1811) Gurur ve Önyargı (1813) Mansfield Park (1814) Emma (1815) Northanger Manastırı (1818) İkna (1818) Jane Austen
Jane AustenGoldwin Smith · Maya Kitap · 201962 okunma