Doğrusunu isterseniz sizlere bu kadar müthiş bir kitabın yorumunu yapacağım için acayip heyecanlıyım :)
Kitabın tanıtımı yapıldığından beri konusu beni öyle içine çekmişti ki kitap çıkar çıkmaz hemen almıştım. 32 lira bayıldım yani yanlış olmasın -_- ( d&r'da daha sonra 9,90 düşmesi ise hiç hoş değildi hani!)
Yazar iki farklı kültürü öyle güzel harmanlayıp, ortak bir paydada buluşturmuş ki.. Kendisini ne kadar övsem az kalır.
Yalnızlığı canına tak eden Otto, Yehudah Schaalman'a gidip kendisine kilden kadın yapmasını söyler. Nasıl özelliklere sahip olması gerektiğini belirtir. Ve Golem bu şekilde doğar. Ama o daha önce yaratılan diğer Golem'ler gibi değildir.. Otto, müstakbel gelini ile gemiye atlar ve rüyalar ülkesi Amerika'da yeni bir başlangıç arayışına çıkar. Ancak gemide Golem'i canlandırdıktan kısa bir süre sonra ölür. Ve böylece Golem, sahipsiz bir şekilde Amerika topraklarına ayak basar. Herkes onu dul olarak görüp üzülürken aslında o daha birkaç gün önce canlanan tabiri caizse bir bebektir. Kısa bir olay sonunda Haham Rabbi ile tanışır ve hayatını bir şekilde rayına oturtmaya başlar.
Gelelim diğer karakterimize. Bin yıldır bir ibriğe hapsedilmiş bir cin. Ama nasıl hapsedildiğini hatırlamaz. Ve kalaycı sayesinde ibrikten kurtulur ve yine onun sayesinde o da gözlerini açtığı bu yeni dünyaya ayak uydurmaya çalışır..
Ve ikilimiz birbirleriyle karşılaşır.. Haa sanmayın öyle pat diye birbirlerine çarpıp karşılaşıyor ve aşık oluyorlar. Asla! Yazar olayları o kadar harika bir şekilde işlemiş ki kitabın başlarında karşılaşabileceklerini düşünen ben bile yazarın karşılaşmalarını uzatmasına hak verdim..
Kitap bu seneki favori kitaplarımdan biri oldu. Bitmemesi için gerçekten çok uğraştım. Dedim hergün bir bölüm oku, araya kitap sok.. Ama maalesef bitti yine de :/
Yazar döktürmüş resmen. Deborah Harkness'ten sonra bu sene bir muhteşem yazar daha keşfetmenin keyfini yaşıyorum. Birde düşünün bu kitap yazarın ilk kitabı hani! Ne kadar özenle, titizlikle hazırlandığı o kadar belli ki..
Kitabın sadece 2 karakter üzerinde dönmemesi ise kitabı daha cazip kılan şeylerden biriydi. Yani bir sürü yan karakter vardı ve siz okuduktan sonra hiçbirisi için 'ee keşke bunu yazmasaymış, bu karakteri eklemesi saçma olmuş' gibi bir cümle kurmazsınız..
Unutmadan eklemek lazım. Çevirmene de özeni için ayrı bir teşekkür ediyorum. Ah ah son zamanlarda öyle berbat çeviriler okuyoruz ki sadece hızlı kitap basayım daha çok para kazanayım kafasında olan yayınevleri yüzünden..
Demem odur ki okuyun kesinlikle, tavsiye ederim!!