2025 59. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2025 09:48
Kalemini keyifle okuduğum #sabahattinali 'den #sırçaköşk eseri ile geldim. The Kitap Yayınları nın bizlerle buluşturduğu eseri @senemturkmen ile okumak güzeldi Yazarımız bu eserinde de Anadolu insanını ve o zamanın koşullarını okuyucuya ustalıkla yansıtıyor. Sade dili, okunaklı yazısı ile sizleri düşünmeye sevk eden satırlarla baş başa bırakıyor. 1944 ve 1947 arası kaleme aldığı öykü kitabı eleştirel boyut da taşıyor. Zaten bu özelliği ile bir ara toplatılıyor sonra serbest hale geliyor basımı. Okuyunca fark edeceksiniz ki öyle toplatılacak büyütülecek bir durum da yok. Ülkesinde yer alan aksaklıkları edebi bir dille öykülerinde işlemek rahatsız etmiş belli kesimi. Eser sonunda yer alan 4 masaldan en sevdiğim esere ismini veren sırça köşk oldu o son cümle öyle vurucu geldi ki her sırça köşkün yıkılıp yerle bir olma durumunun olacağı gerçeği. 13 öykü arasından seçim yapmam gerekirse Bahtiyar Köpek beni gülümsetti ve yazarın dünyasına dair de açık pencere sundu. Öykü başında : "Niçin hep acı şeyler yazayım? Dostlar yufka yürekli dostlar bundan hoşlanmıyorlar. "Hep kötü, sakat şeyleri mi göreceksin? "diyorlar. Hep açlardan, çıplaklardan, dertlilerden mi bahsedeceksin? Geceleri gazete satıp izmarit toplayan serseri çocuklardan, bir karış toprak bir bakraç su için birbirlerini öldürenlerden, cezaevlerinde ruhları kemirile kemirile eriyip gidenlerden, doktor bulamayanlardan, hakkını alamayanlardan başka yazacak şeyler, iyi, güzel şeyler kalmadı mı? Niçin yazılarındaki bütün insanların benzi soluk, yüreği kederli? Bu memlekette yüzü gülen bahtiyar insan yok mu?" dizeleri eserin özeti niteliğinde. Tavsiye ederim. ~
Sırça KöşkSabahattin Ali · The Roman Yayınları · 202069,7bin okunma