2025 19. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2025 12:21
Kenji Miyazawa’nın kaleminden çıkan Galaktik Demiryolunda Gece, yalnızca bir çocuk kitabı ya da basit bir fantastik hikâye değil; aynı zamanda hayat, ölüm, fedakârlık ve varoluş üzerine yazılmış derinlikli bir yolculuk anlatısı. Kitabı okurken zaman zaman bir rüyanın içindeymiş gibi hissettim. Sanki yıldızlar arasında ilerleyen bir trende ben de Giovanni ile birlikte oturuyor, gökyüzünün sessizliğini dinliyordum. Giovanni’nin yalnızlığı, ailesine olan özlemi ve toplumda kendine yer bulmaya çalışması beni oldukça etkiledi. Özellikle arkadaşlık temasının Kazuo ile olan ilişkisi üzerinden işlenmesi, kitabın en dokunaklı yanlarından biriydi. Kazuo’nun Giovanni’ye olan sessiz sadakati, dostluğun en sade ve samimi halini gösteriyor. Bazı sayfalarda gözlerim doldu; çünkü Miyazawa, çocukça bir dille çok derin duyguları aktarabiliyor. Bu bence yazarın en güçlü yanı. Galaktik trenin duraklarında anlatılan hikâyeler ise bana evrenin büyüklüğünü ve insan hayatının küçüklüğünü düşündürdü. Her durak bir ders gibiydi; bazen bir acıyı, bazen de bir umudu içinde barındırıyordu. Kitap boyunca, yaşamın ne kadar geçici olduğunu ama aynı zamanda ne kadar anlamlı kılınabileceğini sorguladım. Dil olarak oldukça sade ve akıcıydı, bu da kitabın derin felsefesine rağmen her yaş grubundan okura ulaşmasını sağlıyor. Bazı bölümlerde metaforlar çok yoğun kullanılmış olsa da, bu durum kitabın hayal gücünü zenginleştiren bir unsur olmuş. Kimi zaman anlamaya çalışmak yorsa da, geri dönüp düşündüğümde her satırın altında farklı bir mesaj olduğunu fark ettim. Sonuç olarak, Galaktik Demiryolunda Gece beni hem duygusal hem de düşünsel anlamda etkileyen nadir kitaplardan biri oldu. Bu kitabı okumak, bir gece trenine binip evrenin sırlarını keşfetmek gibiydi. Eğer hayata ve dostluğa dair farklı bir bakış açısı kazanmak istiyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız.
Galaktik Demiryolu'nda GeceKenji Miyazawa · Tokyo Manga · 20231,571 okunma