Puan vermedi·152 syf.····Okunma: 17 Nisan 2025 09:37 -SPOİLER İÇEREBİLİR-
George Orwell ile tanışma kitabımdı. Kitabı inanılmaz beğendim . 150 sayfalık kısacık ama çok derin bir kitap . Görsellerle zenginleştirilmesi de beni çocukluğuma götürdü , keyif verdi diyebilirim . Fabl tarzında yazılmış bir siyasi hiciv romanı . Roman aslında Stalin dönemini eleştirmektedir .
Roman Türkiye'de ilk kez 1954 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Halide Edip Adıvar'ın çevirisiyle Türkçe olarak yayınlanmıştır .
Jones , Beylik Çiftliği'nin sahibidir . Fakat çiftliği yeterince iyi yönetememektedir . Hayvanlara az yiyecek verip çok iş yaptırmaktadır . Yine bir gün Jones hayvanlara yiyecek vermeyi unutmuştur ve o uyuduktan sonra hayvanlar Koca Reis'in öncülüğünde bir toplantı yaparlar . Jones'u çiftlikten gönderip eşitlik içinde daha rahat bir hayat sürmeyi planlarlar . Diğer gün bu planı uygularlar .
Yedi emir yayımlarlar bu emirlere göre ;
1. İki ayaklı herkes düşmandır .
2.Dört ayaklı ve kanatlı olan herkes dosttur .
3.Hiç bir hayvan giysi giymeyecek .
4.Hiç bir hayvan yatakta yatmayacak .
5. Hiç bir hayvan içki içmeyecek.
6. Hiç bir hayvan başka bir hayvanı öldürmeyecek .
7.Bütün hayvanlar eşittir .
Fakat domuzlar o kadar zekidirler ki kısa bir süre içinde yönetimi ele geçirirler . Çiftliği yönetmekte olan Snowball ve Napoleon adlı iki domuz kendi arasında anlaşamazlar ve bir gün Napoleon , Snowball'u yetiştirdiği güçlü köpekler sayesinde çiftlikten göndermeyi başarır . Güç artık sadece kendi elindedir . Eşitlik bozulmuş , domuzlar daha üstün bir hale gelmiştir. Çiftlik evine taşınmışlar , kendi kurallarını çiğneyen arkadaşlarını vahşice katletmişler , içki içmişler , yatakta yatmışlar , giysi giymişlerdir . Hatta diğer çiftlik sahipleri ile dost bile olmuşlardır . Bir gün çiftlik evinden yüksek sesler duyan hayvanlar merakla çiftlik evinin penceresine gidip içeriye baktıklarında insanlar ve domuzları aynı masa etrafında görürler . Fakat bir tuhaflık vardır . Artık insanlar ve domuzların yüzleri birbirinden ayırt edilememektedir.
Okumadıysanız şiddetle okumanızı tavsiye ediyorum . Mükemmel bir kitaptı .