İnceleme değil kendime nottur
2025 1. kitabı
Aşk uğruna yazar olmak Martin Eden eğitim almamış hayatını denizci olarak sürdüren biri olarak karşımıza çıkıyor. Güçlü kuvvetli bir yapıya sahip olan karakterimiz kendisinden daha üst sınıfa mensup Ruth ile denk gelince aşkın ne olduğunu fark eder. Burjuva sınıfından birine aşık olan Martin bu sınıfa ait olmak ve Ruth ile birlikte olabilmek adına girişimlerde bulunur. Kendini okumaya ve yazmaya adar. Tüm benliği ile bu sınıfa yükselmek ve Ruth ile birlikte olmak için çabalar. Martin bize azmin ve kararlılığın ne kadar önemli olduğunu fark ettirir. Yılmadan pes etmeden günde 24 varsa 20 saatini okumak ve yazmakla geçirdiğinde bile bu sürenin azlığından yakınır hedefine ulaşmak için her türlü zorluğa göğüs germeye çalışırdı. Yeri geldiğinde yiyecek yemeği olmaz yeri geldiğinde uykusuz günler geçirerek eserlerini yazardı. Martin Eden burjuva ile daha alt kesimdeki insanlar arasındaki ayrımı bize gösteriyordu. Martin ilk başlarda hayran olduğu bu sınıfa karıştıkça bu sınıftan insanlar ile muhabbet ettikçe aslında pek de muhteşem bir şey olmadıklarını fark eder. Martin azim ve kararlılıkla koyduğu hedefe ulaşmak için sürekli çalışır ve bu süreçte biricik sevdiceği ile Ruth ile daha da yakınlaşıp aşkına karşılık alır. Martin iki yıl süre ister ve büyük yazar olduktan sonra evleneceklerini belirtir. Ruth'un burjuva ailesi kızlarının bu ilişkisine olumlu bakmaz. Ruth hayatı boyunca aşkı deneyimlememiş olan ve aşka dair bilgisi olmayan biridir. Ailesi Ruth'a baskılı davranır ve Martin'in eğitimsiz biri olduğunu Ruth ne yaparsa yapsın Martin hep aynı kişi olarak kalacağını belirtir. Martin bu süreçte sürekli kendini geliştirmeye çalışır. Yazılar yazar dergilere gönderir ama yazılarının çoğu geri iade edilir. Yokluk içinde hedefine sadık kalarak çalışmaya devam eder. Bir gün mutlaka başarıya ulaşacağı düşüncesiyle çoğu zaman aç ve uykusuz bir şekilde özveri ile çalışır. Günü geldiğinde istediği başarıdan fazlasına elde edecek fakat hayalini kurduğu hiçbir şeyin karşılığını bulamayacak biri olur. Hayat hep böyledir neyi çok isterseniz ona ulaştığınızda genellikle pek önemi kalmaz. Martin kendine hep şu soruyu sorardı. Eserlerim ünlenmeden önce de böyleydim şu anda aynı Mart'inim o zamanki ile şimdiki ben arasında hiçbir fark yok. O zamanda Spencer derdim o zaman ile görüşlerim de aynı ama insanlar neden şu an bana hürmet ediyor. Ünlenmeme sebep olan yazıları o süreçte yazdım. Şimdi değişen ne? Neden şu an değerliyim. Kitap yarı otobiyografi türünde yazılmış. Jack London'un hayatından yansımalar bu eserde yer alıyor. Toy bir gençten özverili bir yazarın doğuşuna tanıklık ettim. Çok güzel mesajlar içeren bir kitaptı. Sınıf ayrımını çok iyi bir şekilde ortaya koymuştu.
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,7bin okunma