StrumaAaron Nommaz
Zülfü Livaneli’nin Serenad kitabında duydum ilk kez “Struma” adını. Sonrasında aklımdan hiç çıkaramadım ve insanlığın kara lekelerinden biri olan bu faciayı araştırmaya koyuldum.Kütüphanede bu kitapla karşılaştığımda, bizzat Struma faciasından tek kurtulan kişi olan David Stoilar’ın hikayesi ile anlatılması ilgimi çekti.
Aaron Nommaz, tertemiz sade bir dille ve akıcı kurgusuyla dönemin Romanyası’nın durumunu bizzat karakterin hayatı üzerinden gözler önüne seriyor. Romanda David’in hayatında iki kilit isim var: Elsi ve Elena. Onu hayatının en kritik anlarında dik durmaya zorlayan iki kadın. Okurken en çok, yazarın kurgulama aşamasında gerçeklik payına ne ölçüde yer verdiğini merak ettim. Kendisinin Hürriyet’e vermiş olduğu röportajından okuduğum kadarıyla, David Stoilar hakkında bir çok araştırma yapmış ve bu ölçüde hikayesini özenle kurgulamış. Kitap tamamen gemide geçmiyor, David’in Romanyadaki hayatı ve insanlığın yaşadığı vahşet ile ilerleyen kitap gemideki acı sahnelerle son buluyor. Bu sayede olaylar aklınızda daha geniş çaplı bir anlama kavuşuyor. “Serenad”kitabı ile kardeş kitap olarak gördüğüm bu kitabı seve seve tavsiye ediyorum, bir gecede bitirebileceğiniz soluksuz ilerleyen bir kitap.
StrumaAaron Nommaz · Destek Yayınları · 2019846 okunma