2025 108. kitabı
Eser, paranoid düşünceler, ayrışma ve kimlik krizleri gibi temaları işleyen unutulmaz bir kara mizah öyküsü. Eserde toplumun dışında kalmış, yalnız ve özgüvensiz bir karakter olan Bay Goryadkin'in iç dünyasında yaşadığı karmaşa ve zihinsel çöküşün sonuçlarını anlatıyor. İş yaşamının rekabetçi ortamında, ev hayatında ve diğer sosyal ilişkilerinde mutlu bir denge kuramayan Bay Goryadkin karmaşık bir ruh hali içindeyken kendinin hem ismen hem de fiziksel olarak tıpatıp aynısı olan diğer Goryadkin ile karşılaşır ama bu yeni Goryadkin hem iş hayatında hem de sosyal ilişkilerde harika bir diplomatik yeteneğe sahiptir. Bu açıdan bu "öteki" Goryadkin, Bay Goryadkin'in düşmanı ve tam karşıtıdır. İkili arasında çatışma ve taklitler eserin ana konusunu oluşturur. Dostoyevski, bu eseriyle aslında insanın kendi iç dünyasında kaybolmasının toplumsal ve psikolojik boyutlara sahip olduğunu anlatıyor. Bu yüzden bence eser Dostoyevski'nin edebi dehasını çok iyi yansıtıyor. Kesinlikle tavsiye ederim.
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202530,4bin okunma