2025 155. kitabı
Genç Bir Doktorun Anıları, daha en başından okuyucuyu etkisi altına alan ve yazarın iç dünyasına davet eden güçlü bir eser. Mihail Bulgakov, eserdeki ilk hikayede deneyimsiz ve kendine güveni az olan, hastalarının yeterince iyi tedavi alamayıp öleceğinden korkan genç bir doktorun iç dünyasını ve ruh halini olağanüstü bir ustalıkla anlatıyor. Hikayede otobiyografik izlerin çok olduğunu bilmek yazarın gerçekçi ve etkileyici dilini daha anlamlı kılıyor belki de bu yüzden çoğu zaman kitabı sadece okumakla kalmıyor olayları adeta birlikte yaşıyor ve hissediyoruz. Kitabın her hikayesi çok etkileyici ve belki de bunun en önemli nedeni, anlatılanların gerçek olması. Hayat kurtarma sorumluluğunu taşırken, bir yandan da acı verici sonlarla baş etmek zorunda kalan genç doktorun, yazarın kendi sözleriyle "Elem dolu yerde kalmak" zorunda oluşu. Banyo bile yapamamak, başkalarının hayatlarının rahatlıklarına imrenmek gibi insani yanları, doktorun psikolojisini daha da derinleştiriyor ve bu durumları okurken onunla bu duyguları hissetmek zorunda kalıyoruz. Zorlu anlarda, gerçek hayatta olduğu gibi Bulgakov’un genç doktoru da saçma sayılabilecek şeyler düşünüyor. Mesele yine ilk hikayede doktorun tipiye yakalandığı sırada Tolstoy'un tipi temasını işleyen öyküsünü hatırlayıp yazarın yaşadığı güneşli ve sıcak bölgeden dolayı ona kızması, bu karakteri daha insani ve samimi kılıyor. Bu tip anekdotlar, karakteri daha etten kemikten biri yapıyor ve realist karakterleri seven okuyucular için harika bir okuma deneyimi oluşturuyor. Bulgakov’un kahramanları cesur ve her özelliğiyle idealize edilmiş karakterler değil; onların korkuları, endişeleri ve üzüntüleri var. Zorlukları deneyimleriyle aşan bu karakterler aslında gerçek bir insanın kahramanlığını temsil ediyor. Son olarak, kitap sadece hastalıkları değil, cehaleti de tedavi etmeye çalışan bir yapıya sahip. Dönem insanını bu açıdan görmek de beni çok etkiledi. "Buralarda kimsenin frengiden korkmamasının, frenginin kendisinden çok daha korkunç olduğuna ikna olmuştum." Kısaca, Genç Bir Doktorun Anıları insanın iç dünyasını ve zorluklarla baş edişini etkileyici bir dille anlatan, samimi ve çarpıcı bir eser. Bulgakov’un bu eseri, her yönüyle derin bir saygıyı hak ediyor. Aksi yönde çoğu öneri görmeme rağmen benim önerim bu eser Bulgakov'a başlama eseri olarak rahatlıkla seçilebilir. Bulgakov'u bu eserle tanımanın Usta ile Margarita'yı daha anlamlı kılacağını düşünüyorum.
Genç Bir Doktorun AnılarıMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202332bin okunma