2025 11. kitabı
Alman filozof Arthur Schopenhauer’un kaleme aldığı Mutlu Olma Sanatı, yazarın farklı metinlerinden derlenmiş ve 45 hayat kuralını içeren kısa ama derinlikli bir eserdir. Her ne kadar Schopenhauer karamsar bir dünya görüşüne sahip bir düşünür olarak bilinse de, bu kitapta mutluluk üzerine yaptığı çıkarımların çoğunu hayatta birebir gözlemlediğimi söyleyebilirim. Keyifle okuduğum bu kitap, bana yaşamla ilgili pek çok farkındalık ve içsel tespit kazandırdı. Eserin dili zaman zaman sade olsa da, yer yer felsefi terimlerle yoğunlaşıyor. Bu da özellikle felsefeye yabancı olan okurlar için kitabın akıcılığını zorlaştırabilir. Ancak düşünmeye ve anlamaya açık bir zihinle okunduğunda, metnin içindeki derinlik ve sade hakikatler insanı yakalıyor. Kitaptan çıkardığım en önemli sonuç ise şu: Gerçek mutluluk dış dünyada değil, kendi içimizdedir. Şan, şöhret ve para gibi şeyler gelip geçici hazlar sunar. Oysa iç huzura ulaşmış, kendini tanıyan bir insan, bu dünyanın en büyük mutluluğunu tatmış demektir. Schopenhauer’un bu eseri, bana yakın zamanda okuduğum Seneca’nın Mutlu Yaşam Üzerine - Yaşamın Kısalığı Üzerine kitabını anımsattı. İki filozof da yüzyıllar öncesinden bize, zamanın ötesine ulaşan evrensel yaşam dersleri veriyor. Eğer felsefeye ilginiz varsa ve hayatı anlamlandırmak, üzerine düşünmek istiyorsanız, Mutlu Olma Sanatı kesinlikle okumanız gereken bir kitap! Kitapla ve sevgiyle kalın.
Mutlu Olma SanatıArthur Schopenhauer · Can Yayınları · 202017,8bin okunma