Nis.Q

@Quince
Huzur, karmaşa; mantık, romantizm ve Jane Eyre
2025 2. kitabı
Kitaptan etkileyici bir cümleyle başlayayım isterdim ama her cümlesi o kadar içime işledi ki seçemedim açıkçası. Cümlelerle birlikte Jane'i de o kadar içselleştirdim ve benimsedim ki anlatamam. Her hareketine hak verdiğim, her hareketini desteklediğim onun gibi başka bir karakter daha yok hafızamda. Çok realist bir kadın karakter olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca hemen hemen yaşıtım olması ve benim bunu bilerek onu okumam ayrıca ilham vericiydi. Bazıları Jane Eyre kitabına romantizm demeyi tercih edebilir ama ben onu tamamen otobiyografi olarak kabul ediyorum çünkü özellikle günümüz romantizmlerinin asla sunamayacağı bir yaşam öyküsü sunuyor. Yani ben Jane Eyre'ye kalkıp altı boşalmış bir romantizm damgası vuramam. Ki kitaptaki romantizmin dahi çok çok farklı bir boyutta olduğunu göreceksiniz. Onlar tamamen ruh yoldaşları bence... Son olarak kitap uzun olduğundan dolayı yorulup es verseniz bile devam etmenizi öğütleyeceğim. Çünkü tam yavaşlıyor zannettiğinizde Charlotte Brontë sizi Jane yoluyla başka bir maceranın içine dahil ediyor. Adeta farklı bir hayatın ve bakış açısının anahtarını elinize tutuşturuyor. Jane Eyre'yi bir arkadaşıma okutabilmem ve bu kitap üzerine konuşmalar yapabilmemiz duası ile ;D
Jane EyreCharlotte Brontë · Can Yayınları · 202042,3bin okunma