Dante Alighieri - Cehennem
2025 19. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2025 10:39
Dante’nin Cehennemi, bana göre, sadece günahın cezasını anlatan bir korku masalı değil; insanın kendi iç yolculuğunda yaşadığı karanlık dönemlerin alegorik bir haritası gibi. Her kat, her ceza, aslında bizim günlük hayatımızda yaşadığımız pişmanlıkların, kaygıların, öfkenin ve yanılsamaların bir yansıması. Şehvetli ruhların fırtınada savrulması bana, insanın arzuları ve tutkuları karşısındaki kontrolsüzlüğünü hatırlatıyor. Oburların bataklıkta çırpınması, doyumsuzluk duygusunun insanı nasıl batağa sürüklediğini. Lucifer’in buzla donmuş olması ise, en büyük kötülüğün bile hareketsiz, aciz ve donuk bir sonla cezalandırıldığını gösteriyor. Yani, kötülük eninde sonunda kendi kendini felç eder. Dante burada sadece cehennem azabını tarif etmiyor aslında; İnsan ruhunun kendi karanlığından çıkıp arınması için acıyla yüzleşmesi gerektiğini anlatıyor. Bu da bence İlahi Komedya’yı sadece dini bir eser değil, psikolojik bir yolculuk ve ruhsal bir uyanış hikayesi haline getiriyor. Ve her seferinde şunu düşündürüyor: Cehennem, bir yer değil; bazen insanın kendi içinde yaşadığı, kendi yarattığı bir gerçekliktir.
İlahi Komedya - CehennemDante Alighieri · Oğlak Yayınları · 20103,986 okunma