Orta Avrupa'da Etnik Soykırım
2025 53. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2025 10:10
2025 senesinin 53, Nisan Ayının 8.inci kitabını büyük bir mutlulukla bitiriyorum. Bu ayın bana olan en güzel hediyesi güzel kitapların okuma ayı olması. 1922 doğumlu olan yazar Faik Baysal ile tanışma eserim olan bu kitap bana çok şey ifade ediyor. 2. Dünya Savaşında bloklamış bir Avrupa hayal edelim. Yugoslavya o zamanki adıyla çünkü onlar da tarihin karanlık sayfalarına karıştıralar; etnik grupların çoğunlukta olduğu bir ülke idi. Burada kendilerine yer bulmaya çalışan Türkler, Drina Köprüsü eserinde olduğu gibi Drina'da Son Gün eserinde de bir yerleşimin etrafında kategorize olmakta idi. Bu soğuk savaş ve öncesinde olan 2. Dünya Savaşında ressam, onbaşı ve hayalperest komutan Adolf Hitler en büyük destekçilerinden biri olan Benito Mussolini ile birlikte Avrupalıları kesip biçerken bir yandan da Yugoslavyada hem Çetnikler hem de partizan Yugoslav gruplar Türkleri kıyıma uğratmaktadırlar. Bu kıyım sonrasında boş durmayan Türkler Selmanoviç isimli kahramanın peşinden silahlanır ve son saniyesine kadar savaşırlar. Sırpların ve Hırvatların Türklere, Türkleri kendi kendine ve özellikle Sırpların Boşnaklara karşı soykırımı devam etmektedir. Beğendiğim bölümlerden birisi Nazi komutanının Selmanoviç isimli eski hukukçu ve çiftçiyi ayriyetten Nevic isimli kahramanının eski sevgilisi olan Mitza'yı sorgulamasına rağmen dik duruşları olmuştur. Din adamı papaz'ın Müslümanlara karşı olan saygısı, Nazi sempatizanlarının yaptığı mezalimler ve yurtlarından olan Türkler. Ayriyetten Londra bölümünü silik buldum. Nazi işgali tarafından Londra uçaklar ile bombalanırken sığınak diyalogları biraz sıkıcı idi. Kitabı çok ama çok beğendim. Yazarın anlatım dili ve alıntılar fevkalade. 10 üzerinden 10. 2. Dünya Savaşı ile alakalı eşsiz bir eser. Beğendiğim alıntılar; S. 163 "Hayat denen maskaralık, bir insanı çökertmek için ne yapmak gerekirse ona hepsini yapmıştı." S.413 "Gözlerini kaydeden bir insanın kararan dünyasını biraz sonra hayali ışıklandırmaya başlar." S. 505 " Ölümün bacakları yoktur ama en çabuk koşan yine odur."
Drina'da Son GünFaik Baysal · Elips Kitapları · 2012409 okunma