2025 8. kitabı
Okunma: 29 Mart 2025 13:28
Kitabı ilk 2008 yılında okumuştum. O zaman çok etkilenmiştim. Çünkü Çanakkale şehitlerini, ona keza Şarıkamış şehitlerini herkes hatırlıyor, anıyor fakat Yemen şehitlerini ve onun akabinde diğer cephedeki şehitleri kimse hatırlamıyor ve anmıyor. Sadece tarih derslerinde sorularda acaba çıkar mı diye; Kanal cephesi, Galiçya cephesi, Yemen cephesi v.b diye okuyarak geçiyorduk. İşte bu yüzden bu kitabı önemli buluyorum. Bize aklımızdan çıkan, umrumuzda olmayan, oluk oluk kan akan, büyük zorluk ve felaketler yaşanan Yemen'i öğretiyor. Onların aziz hatırasına "dikili bir taş" görevi görüyor bu kitap. Kitap Yemen isyanlarını, 1. Dünya Savaşında Yemen cephesinde yaşananları ve Yemen'e nasıl hüzünlü veda edişimizi anlatıyor. Kitap bir tarihi roman, illa karakterlerin konuşmasında, düşüncelerinde, duygularında kurgu olacak ama tarihi romanlarda, tarihi olaylarda kurgu oldumu hoşuma gitmiyor. Yemen hakkında şöyle bir araştırma yaptığınızda, Yemen hakkında, tarihçilerin kaynaklara dayalı söylediklerinin büyük çoğunluğunu bu kitapta görüyorsunuz. Kitap o tarihi gerçeklik temeli üzerinde oluşturulan bir tarihi roman. Bu kitabı okuyana ufak bir tavsiye olarak, o coğrafyayı gözlerinde canlandırmak için Yemen isyanı başlığı altında yayınlanan videoları ve Yemen'e yakılan o türküleri dinleyebilirler. Yemen türkülerinde beni en çok yaralayan Kıvırcık Ali'nin seslendirdiği Yemen türküsüdür. Duygularınızı kabartacaktır. Mutlaka dinlemenizi tavsiye ederim. 400 yıl hüküm sürülen, büyük bir Türk mezarlığına sahip, gidenin dönmediği o topraklarda yokluk ve büyük meşakkat içerisinde verilen mücadeleyi tarihi gerçeklere dayanarak, Türk insanına aktaran, ahirete irtihal etmiş olan yazarın da ruhu şad olsun.
Yemen! Ah Yemen!Mehmed Niyazi · Ötüken Neşriyat · 2024845 okunma