Dikkat Spoiler içerir !
2025 82. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2025 18:24
Bazı kitaplar vardır, okurken sadece bilgi vermez; seni kendine döndürür, kalbinin derinliklerine bir ışık yakar. Ender Özdemir’in Uyanış adlı kitabı da işte tam olarak böyle bir eser. Bu kitabı okuduğumda kelimelerin arasında sadece yazarın düşüncelerini değil, ruhunun titreşimlerini de hissettim. Her satır bir çağrı gibiydi; insanı kendine, özüne, unuttuğu o içsel denize davet ediyordu. Ender Özdemir’in satırlarında suni bir bilgelik ya da havalı sözler yok. Aksine, yaşanmışlığın, acının, düşüşün ve yeniden ayağa kalkmanın izleri var. Onu farklı kılan, okura yukarıdan bakan biri değil, diz çöküp onun göz hizasından konuşan bir rehber oluşu.(Hiç felsefe bilmeme rağmen böyle konuşmam :-)) Çünkü Özdemir, bu kitabı sadece yazmamış; önce yaşamış. Kitabın kalbinde yer alan en sarsıcı gerçeklerden biri de kahramanın geçirdiği ciddi kaza. Denizle iç içe geçen bir hayatın ardından, ani bir çarpışma, bir kırılma... Ve ardından gelen sessizlik. Ender Özdemir, karakteri uzun süre makinelere bağlı bir yaşam sürmek zorunda bırakıyor. O anları düşününce insanın tüyleri diken diken oluyor ki yine ürperdm. Hayatın ince bir iplikte sallandığı, nefesin bile dışarıdan geldiği zamanlar… Orada zaman duruyor. Sesler susuyor. Dış dünya flu bir görüntüye dönüşüyor. Ve geriye sadece sen ve senin iç sesin kalıyor. İşte uyanış tam da bu noktada başlıyor. Bu kitap, ölümle yaşam arasında ince bir çizgide yürürken başlayan gerçek bir sorgulamanın ürünü diyebilirim. Ender Özdemir, sadece bedenini değil, ruhunu da yeniden ayağa kaldırmış bu süreçte. Bu nedenle kitabın adı tesadüf değil; Uyanış, hem fiziki hem de ruhsal bir yeniden doğuşun sembolü benim içinde öyle... Deniz… Kitap boyunca simgesel bir güç gibi karşımıza çıkıyor. Bazen huzur, bazen fırtına… Tıpkı insanın iç dünyası gibi. Özdemir’in diliyle anlatılan deniz, bir dış manzara değil, içimizde sakladığımız sonsuz derinlikleri temsil ediyor. -duygumuz var bide - Kimi satırlarda kendimi sabahın erken saatlerinde bir sahilde yürürken hissettim; dalgaların ayaklarıma vurduğu, tuzlu esintinin yüzüme çarptığı anlar gibi. Kimi satırlarda ise geceyi andıran bir denizde, yalnız bir sandalda oturuyordum… Kaybolmuş ama bir o kadar da kendiyle baş başa. Bu kitap, o sandala bir kürek vermek gibi; nereye gideceğini bilmesen de, harekete geçmeni sağlıyor. Uyanış sadece kitap değil. Aynı zamanda bir yaşam felsefesi. Kayıplar, travmalar, hayal kırıklıkları… Hepsiyle yüzleşmenin ve onların altındaki mesajları bulmanın bir yolu. Özdemir’in yazdığı gibi: “Bazen acı, sadece canımızı yakmak için değil; uyandırmak için gelir.” Kitabın özünü bu cümle özetliyor aslında. Hayatın koşturmacasında çoğumuz içimize kulak vermeyi unutuyoruz. Kendimize yabancılaşıyoruz. Ender Özdemir’in Uyanış’ı ise bu yabancılaşmaya karşı içsel bir isyan. Ve o isyan, bir uyanışa dönüşüyor. Sessizce fısıldıyor sana: “Artık uyan. Yaşam sadece nefes almak değil. Gerçekten yaşamak istiyorsan, önce kendini tanımalısın.” Eğer sen de bir süredir kalbinin sesini duyamıyorsan, kaybolmuş hissediyorsan ya da sadece bir durup düşünmeye ihtiyaç duyuyorsan, bu kitap seninle konuşacak. Sana dışarıdan akıl vermeyecek ama içeride zaten var olan o bilgeliği uyandıracak. Çünkü bazen bir kitap, insanın içindeki fırtınayı dindirir. Ve ardından seni huzurlu bir limana götürür. Uyanış da tam olarak böyle bir kitap. Bu arada Ender bey sevgiyi çok merak ettim kim oo? Teşekkürler Ender Özdemir Uyanış
Alıntı
UyanışEnder Özdemir · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 09 okunma
1.082 Gösterim
Çok teşekkür ederim çok değerli ve kapsamlı bir inceleme olmuş 🙏🏻☺️ kitabın ön sözü olabilecek nitelikte.. kitabın ruhunun bu şekilde anlaşılmış olması beni ayrıca mutlu etti ☺️
SEMA
Ben teşekkür ederim. Felsefe ile arası hiç olmayan biri için tek solukta okunacak bir kitap yazıp üstüne bunu imzalı okuma fırsatı tanıma inceliği gösterdiğiniz ayrıca mutlu oldum. Mayısı ikinci kitabınız Zihinsel Dokunuşlar ile açacağım için ayrıca çok heyecanlıyım. Mürekkebiniz bol, yazınız uzun olsun ✨