Puan vermedi·52 syf.····Okunma: 23 Nisan 2025 23:23 "Vay be.. nasıl bir akla sahipse artık, bir nizam yaratmış binlerce yıldır yürürlükte" dediyseniz tavsiye edilebilir. Zira, ilk yönetici peygamber müteakibinde gelecek yöneticiler de filozof olmalı; dolayısıyla ilk filozof peygamberdir düşüncesi ile yola çıkarak şunu da diyor "filozof, en yüksek yönetici, hükümdar, yasa koyucu ve imam ifadelerinin aynı anlama geldiği ortadadır". Din eşittir felsefe fikrinden yola çıkarak şunu da diyor "felsefenin bütün bunlarla ilgili olarak akla veya tasavvura dayanarak bilgi verdiği konuda, din hayalgücüne dayanan bilgiler verir. Felsefenin ispat ettiği her konuda din ikna eder;". Eflatun'nun "iyi varsa iyi insan da vardır, iyi insan varsa iyi toplum da vardır, iyi toplum varsa iyi devlet (yönetim) de vardır" fikrinden yola çıkarak; insanın nihai gayesi ve ulaşabileceği en üst derece mutluluktur. Bireyin mutluluğu da toplumla, toplumun mutluluğu da iyi yönetim ( siyaset ilmi/erdemli siyaset/siyaset felsefesi) ile gerçekleşir. Konularını işliyor.