Spoiler içerir!..
2025 9. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2025 00:07
Kitap, zihinsel engelli bir adam olan Charlie Gordon’un bir deneyle zekâsının olağanüstü bir şekilde artırılmasını konu alıyor. Ama zekâ tek başına mutluluğu getirmiyor. Charlie’nin gelişimi sırasında yaşadığı yalnızlık, sosyal uyumsuzluk ve farkındalık artışı çok derin işlenmiş. Yani kitap aslında şu soruyu sorduruyor: “Zekâ mı daha önemli, yoksa duygusal anlayış mı?” Okurken Charlie’e duyduğun empati çok güçlü oluyor. Onun gelişmeden önceki ve sonraki hali, insanların ona nasıl davrandığı, sistemin onu nasıl yalnızlaştırdığı, insan onurunun ne kadar kırılgan olduğunu çok güzel gösteriyor. Fare Algernon, aslında Charlie’nin kaderinin bir ön izlemesi gibi. İkisinin paralel gelişimi ve sonu, bilimin sınırlarını ve etik soruları gündeme getiriyor. Algernon’a karşı bile duygusal bir bağ kuruyorsun. Kitabın Charlie’nin kendi yazdığı ilerleme raporlarıyla anlatılması çok özgün. Yazım hatalarıyla başlayan metinler, zekâsı arttıkça akademik bir dile dönüşüyor ama sonra yine düşüşe geçiyor. Bu da çok etkileyici. ⸻ Sonuç olarak kitap, zekânın artmasının insanı daha mutlu ya da daha “iyi” yapmadığını; insan ilişkilerinin, duyguların ve kimliğin çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor. Hem kalbe hem akla dokunan, hafızada kalıcı bir eser. Kesinlikle ama kesinlikle okunmasını tavsiye ederim!!!
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 202536,6bin okunma
Whistledown
O çaresizlik, insanın içini acıtıyor… Çünkü Charlie, artık neyi kaybetmekte olduğunu biliyor. Önceden bilmediği bir dünyanın tadına varıyor, sonra yavaş yavaş o dünyadan koparıldığını fark ediyor. Ve bu farkındalıkla birlikte gelen kayıp, fiziksel bir kayıptan çok daha derin bir acı yaratıyor. Bir zamanlar hayranlık duyduğu insanlarla arası açılıyor, onları anlayamaz hale geliyor, sonra tekrar anlayacak düzeye geldiğinde ise artık onlar onun yanında değil… O yalnızlık ve kırılganlık çok çıplak bir şekilde gözler önüne seriliyor.