2025 52. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2025 18:08
“O Sevdiğim Dünya”, ömrümü eğitime ve insan haklarına adamış bir kadının hikayesini ve bu kadının merceğinden Ortadoğu’nun yirminci yüzyıl tarihini, kültürünü ve insanını anlatan nefis bir hatırat. Wadad Makdisi Cortas, yirminci yüzyılın başlarında, o zamanlar Osmanlı hakimiyetindeki Lübnan’da doğmuş. Aydın bir ailenin çocuğu olarak dönemin şartlarında seküler bir eğitim almış. O zamanlar üniversiteye giden çok az sayıdaki kadından biri olmuş ve sonrasında da burs alarak eğitimine ABD’de devam etmiş. Sonrasında ülkesine dönmüş ve bir okul müdiresi olarak hayatını eğitime vakfetmiş. Karma ve modern eğitim için, kız çocuklarının okuması için, bunların yanında sömürgeci devletlerce silinmeye çalışılan milli değerlere ve dile eğitimde yer vermek için mücadele etmiş. Anlaşılacağı üzere oldukça ilgi çekici ve ilham veren, etkileyici bir kadın hikayesi bu. Ama bunun da fazlası var çünkü Cortas kendinden fazla, çok sevdiği memleketinin tarihini, Ortadoğu’yu anlatıyor bize. Çok kritik bir zamanda, en çalkantılı yerlerden birinde yaşamış biri o her şeyden önce. Henüz beş yaşındayken Birinci Dünya Savaşı’nın memleketindeki izlerine tanıklık etmiş ve ne yazık ki bu, onun ömrü boyunca tanıklık edeceği savaşların sadece başlangıcı olmuş. Ardından İkinci Dünya Savaşı ve İsrail-Filistin Savaşı derken tekrar tekrar çizilen sınırlar ve bitmek bilmeyen bir vahşete tanıklık etmiş. Ömrünün son zamanlarında da Lübnan İç Savaşı’nı yaşamış. Tüm bu dönemleri, yaşadıklarını, gördüklerini yazıyor hatıralarında da ve okura belgesel gibi sunuyor. Sömürgeciliğin Ortadoğu’yu nasıl paramparça edip kan gölüne çevirdiğini , sözde insan hakları savunucusu sivil toplum örgütlerinin de “medeni” ülkelerin de sessiz kaldığı katliamları, sömürgeciliğin nasıl şekil değiştirdiğini anlatıyor Cortas; kültüründen tarihine sanatından çeşit çeşit insanına derinden bağlı olduğu toprakların yasını tutuyor adeta. Çok, çok beğendim. Ortadoğu’ya ilgi duyanlar ve güçlü kadın hikayeleri sevenler özellikle es geçmesin ama genele de hararetle tavsiye ederim.
O Sevdiğim DünyaWadad Makdisi Cortas · Metis Yayıncılık · 201051 okunma
3.439 Gösterim