Puan vermedi·600 syf.····Okunma: 24 Nisan 2025 14:31 Phlebas’ı Hatırla, Iain M. Banks’in Kültür Serisinin ilk romanı. Hikâye, galaksinin iki büyük gücü olan Kültür ve İdir İmparatorluğu arasındaki savaşın ortasında geçiyor. Romanın başkarakteri Horza, şekil değiştirebilen bir Değişçindir ve İdirliler için çalışan, Kültür’e karşı savaşan bir ajandır.
Horza’nın görevi, bir savaş sırasında ölen Zihin isimli Kültür gemisi yapay zekâsının verisini taşıyan çekirdeği bulmaktır. Bu görev onu galaksinin dört bir yanına, savaşın yıkım getirdiği gezegenlere, yozlaşmış korsanlara ve ölümcül teknolojilere sürükler. Horza’nın başından geçen olaylar hem fiziksel bir hayatta kalma mücadelesi hem de ideolojik bir yüzleşme süreci olarak ilerler.
Phlebas’ı Hatırla, devasa uzay savaşları, yeraltı tünelleri, garip gezegenlerde geçen tehlikeli maceralarla örülü, baştan sona aksiyon dolu bir bilim kurgu romanı. Baş karakter Horza ise bir anti-kahraman. Hikayedeki evren de bir ütopya gibi anlatılan Kültür'ün toplumuna düşman bu anti-kahramanımızın gözünden anlatılıyor. Böylece, Iain M. Banks, Kültür evreni siyah ya da beyaz olarak tanımlamıyor.
Kültür, her bireyin ihtiyaçlarının karşılandığı, yapay zekâların yönettiği bir uygarlık olsa da, dış dünyaya müdahale edip, savaşlara girebiliyor. Horza da aslında bu bakımdan Kültür ütopyasının yapay ve ahlaki olarak çelişkili olduğunu gösteriyor. Ancak romanın sonunda belki de özgürlüğün, bireyselliğin ve refahın en sürdürülebilir biçiminin Kültür ütopyasında yaşanıyor olabildiğini düşünüyoruz.
Kitabın dili zaman zaman oldukça yoğun ve anlatım tarzı detaylı. Bu nedenle okuması biraz uzun sürebiliyor. Fakat bu detaycılık hikâyenin ağırlığını ve felsefi arka planını taşımakta oldukça başarılı. Hikaye hem modern uygarlığın çöküşünü hem de insan doğasının çelişkilerini ironik bir biçimde ele alıyor. Phlebas’ı Hatırla, sadece bir bilimkurgu macerasının yanında insanlık, etik, savaş ve bilinç üzerine yazılmış bir metin olarak yorumlanabilir.