Phlebas'ı Hatırla

9786057762054
Sıralamalar

2020 32. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2020 21:35
İthaki Bilimkurgu Klasikleri serisinden okuduğum 44. kitap oldu. "Phlebas'ı Hatırla" isimli bu kitap, 10 kitaplık seri olan ve bilimkurgu alanında oldukça sevilen "Kültür Serisi"nin ilk kitabı. Bilimkurgu okurlarının ve fantastik roman okurlarının çok iyi bildiği üzere, bambaşka bir evreni ve bambaşka bir yaşam tarzını anlatan eserlerin içerisine hemen girebilmek pek kolay değildir. Fakat okurlar olarak bu tür eserlerin içerisine girebildikten sonra aldığımız hazzı hiçbir zaman unutmayız. İşte Kültür Serisi'nin ilk kitabı olan bu eser de tam olarak bahsettiğim türden bir eser... Açıkçası kitabı 30 gün gibi bir zamanda anca okuyup bitirebildiğim için yazarın yarattığı evrenin içerisine rahatlıkla girip kitaptan büyük haz aldığımı söyleyemeyeceğim; ama bu noktada çuvaldızı kendime batırmayı tercih ediyorum... Phlebas'ı Hatırla isimli bu kitabın baş kahramanı, Bora Horza Gobuchul isimli bir Değişçin. Değişçinler, gen dizilimini değiştirerek başka türlerden insansı varlıkların formuna girebilen bir tür... Bununla birlikte galakside de uzun yıllardır devam eden büyük bir savaş vardır. Savaş, bağnaz ve militarist bir ırk olan İdirliler ile varoluş haklarını korumaya çalışan Kültürlüler arasındadır. Aslında aralarındaki savaş tam bir "ideolojiler savaşı." Birbirine zıt düşüncelere sahip her iki tarafın da uzlaşması ve evrene barışın yayılması söz konusu bile olamıyor. Horza ise savaşın tam bir tarafı olmasa da İdirlilere daha sıcak bakmaktadır. Zaten kitapta Kültürlüler genellikle eleştirilmiş ve hatta aşağılanmış diyebilirim. Serinin devam kitaplarında "kötüden iyiye geçişin" yazar tarafından nasıl sağlandığını merak ediyorum. Savaş esnasında İdirliler tarafından Horza'ya bir görev verilir ve kitabın başından sonuna kadar Horza bu görevi başarmak için maceradan maceraya
2019 49. kitabı
Konu incelemesine geçmeden önce her zaman yaptığım gibi kısa bir özet yapayım. Yazardan okuduğum ilk eserdi bu kitap. Kitabı çok beğendim. Bu seride listemde ilk sıraları zorlayan bir eser oldu. Kitabın çevirisi bana akıcı geldi fakat bazı yerlerde - sayabildiğim 10-11 tane - ufak tefek editörlük hatası vardı. Ama okumayı engelleyen hatalar yoktu. Kitabın karakterlerinden olan Horza'nın kitap kapağına resmedilmesi güzel bir detay olmuş. Ayrıca son kitaplarda olan dağılma sorunu yine olmadı çok şükür. Kitabın detaylı incelemesine geçecek olursam; bir Değişçin olan Horza karakterinin tutsak olduğu bölgeden kurtarılması ile başlayan uzay operası harika bir şekilde sonlanıyor. Baskın yiyen Horza ve ekibi yine kaçmaya başlıyor ve bu arada uzayda çetecilik oynayan Kraiklyn'nin uzay aracına rastlıyor. Bu araçta kendine yer edinen Horza, bir süre bir şeyler çalarak hayatta kalıyor. İndikleri bir Orbital, Star Wars'taki Death Star gibi bir aletle ile parçalanmadan önce son anda kaçıyorlar. Ekibin çoğunu kaybeden Horza, Kültür'ün ortaya çıkardığı Zihin denen varlığın peşine düşüyor ve macera genişliyor. Fazla bilgi spoiler'a gireceği için burada kessem daha iyi olacak. Gerisini zevkini çıkara çıkara okuyarak öğrenebilirsiniz. Yazar, müthiş bir dünya yaratmış. Kültür serisinin neden 10 kitap olduğunu şimdi anladım. Daha ilk kitap ve 600 sayfa ama bu dünyanın çok azını gördük. Kitap içinde bir sürü karakter var ama çoğu ölüyor. Demek oluyor ki devam kitaplarında daha güzel maceralar bizi bekliyor. Din, felsefe, evrim konuları teknoloji ile birleşerek müthiş bir uzay operası çıkmış. Yayın evi belli başlı kitaplar yerine bütün seriyi çevirse keşke. Phlebas'ı Hatırla ile birlikte 4 kitabın çevrileceği söylenmişti sanırım. Araştırdığım kadarıyla o kitapların aşağıdaki eserler
2026 26. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2026 22:39
Banks evren kurmada mahir biri ve bu Kültür uygarlığını falan epey kafa yorarak anlatıyor. Oyunların oyuncusu daha sonraki bir eseriydi ama biz biraz ters bir sıralamayla Phlebas'ı daha sonra okuduk. Buna rağmen bir akış problemi olmadı. Evet güzel anlatıyor ama okurun da onun kadar konuya hakim olduğu kabulüyle biraz karışık anlatıyor bence. Her neyse. Kitabımızda Kültür ile İndir uygarlıkları arasında yaşanan bir savaş konu alınıyor. Kültür 'ün süper beyin yapıları Zihin'lerden bir tanesi firar eder. İdir'lişer bu zihnin peşine düşer. Bu iş için de Değişçin denilen bir türün belki de son temsilcilerinden birini, Bora Horza Gobuchul'u kullanırlar. Bora Horza'nın maceraları diyelim kitaba. Aksiyonu bol ama bir miktar uzun ve sıkıcı bir kitap. Okunur mu, kötü değil. Tavsiye ediyorum.
Bilim-Kurgu
2020 102. kitabı
Kitap Yorumu // Phlebas'ı Hatırla - Iain M. Banks • • • Selamlar çok sevgili okurlar! Bugün harika mı harika bir bilimkurgu kitabı ile geldim. Öncelikle kitap yazarın Kültür serisi olarak adlandırılan serinin ilk kitabı. Serinin hepsini okumayı şimdiden çok istiyorum. Neyse hemen kitabın konusundan bahsedeyim. Kitabımız baş karakterimizin tutsak olduğu bölgeden bir takım yardımlar vasıtası ile kaçırılması ve daha sonra saklandığı yerde baskın yemesini anlatıyor ve  böyle böyle bir sürü aksiyon yaşatıyor size... • • Söylemeliyim ki kitabın çevirisi harika zaten İthaki bu konuda kendisini aşmış durumda fakat kitabın bazı yerlerinde editörsel hatalar gördüm. Diğer basımlarda bu sorun düzeltilecektir diye tahmin ediyorum. Fazla göze batmıyorlar ama çok inceleyen bir insansanız benim gibi bu kitabı okuma kalitenizi birazcık düşürecektir. Kitap konu olarak aşırı güzel fakat bence fazla uzatılmıştı yani yarısı kadar olsa bile anlatılabilirdi diye düşünüyorum. Bu kitap benim yazar ile tanışma kitabım oldu daha önce hiç okumamıştım kendisini ama beni yüzüstü bırakmadı kesinlikle. Harika akıcılıkta harika bir dili var kendisini okutmayı başarıyor size... Bu yüzden de bahsettiğim Kültür serisini okumak istiyorum. Meraklısı için Kültür serisi kitapları şu şekilde; 1. Phlebas'ı Hatırla (Kültür 1) : 2. The Player Of Games (Kültür 2) 3. Use of Weapons (Kültür 3) 4. Excession (Kültür 5) 5. Look to Windward (Kültür 7) Neden bu şekilde diye soracaksınız bildiğim kadarıyla Türkiye'de bu kitaplar çevrilecek. Ve sanırım çevrilecek olan kitaplar evreni anlamamıza yarayacak... Phlebas'ı Hatırla benim için harika bir seri başlangıç kitabı oldu diğer kitapları da okuyacağım vakit bulursam. Bu arada kitap bilimkurgu severlere kesinlikle önerimdir. Alın okuyun derim
2025 26. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2025 14:31
Phlebas’ı Hatırla, Iain M. Banks’in Kültür Serisinin ilk romanı. Hikâye, galaksinin iki büyük gücü olan Kültür ve İdir İmparatorluğu arasındaki savaşın ortasında geçiyor. Romanın başkarakteri Horza, şekil değiştirebilen bir Değişçindir ve İdirliler için çalışan, Kültür’e karşı savaşan bir ajandır. Horza’nın görevi, bir savaş sırasında ölen Zihin isimli Kültür gemisi yapay zekâsının verisini taşıyan çekirdeği bulmaktır. Bu görev onu galaksinin dört bir yanına, savaşın yıkım getirdiği gezegenlere, yozlaşmış korsanlara ve ölümcül teknolojilere sürükler. Horza’nın başından geçen olaylar hem fiziksel bir hayatta kalma mücadelesi hem de ideolojik bir yüzleşme süreci olarak ilerler. Phlebas’ı Hatırla, devasa uzay savaşları, yeraltı tünelleri, garip gezegenlerde geçen tehlikeli maceralarla örülü, baştan sona aksiyon dolu bir bilim kurgu romanı. Baş karakter Horza ise bir anti-kahraman. Hikayedeki evren de bir ütopya gibi anlatılan Kültür'ün toplumuna düşman bu anti-kahramanımızın gözünden anlatılıyor. Böylece, Iain M. Banks, Kültür evreni siyah ya da beyaz olarak tanımlamıyor. Kültür, her bireyin ihtiyaçlarının karşılandığı, yapay zekâların yönettiği bir uygarlık olsa da, dış dünyaya müdahale edip, savaşlara girebiliyor. Horza da aslında bu bakımdan Kültür ütopyasının yapay ve ahlaki olarak çelişkili olduğunu gösteriyor. Ancak romanın sonunda belki de özgürlüğün, bireyselliğin ve refahın en sürdürülebilir biçiminin Kültür ütopyasında yaşanıyor olabildiğini düşünüyoruz. Kitabın dili zaman zaman oldukça yoğun ve anlatım tarzı detaylı. Bu nedenle okuması biraz uzun sürebiliyor. Fakat bu detaycılık hikâyenin ağırlığını ve felsefi arka planını taşımakta oldukça başarılı. Hikaye hem modern uygarlığın çöküşünü hem de insan doğasının çelişkilerini ironik bir biçimde ele alıyor.
2020 36. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2020 17:35
İthaki’nin Bilim Kurgu Klasikleri serisini bu zamana kadar çok sevmiştim. Ama bu kitap beni çok yordu. Hatta o kadar yordu ki kitabı 1 ay önce bitirmeme rağmen yorumlamak dahi istemedim ve kitap okumaya uzun bir ara verdim. Belki içinizde çok etkilenen, kitabı beğenen olmuştur veya olacaktır. Ama yazar beni kurduğu dünyaya çekmeyi pek başaramadı. Bunun için suçlu hissetmeme engel olamıyorum ama yorumlayacak kadar da suçlu hissetmiyorum. Ben pek beğenmedim ve gerektiğinden fazla kalın buldum. Hatırladığım kadarıyla karakterlere de fazla ısınamamıştım. Ancak ön yargıyla yaklaşmanızı istemem. Bilim kurgular ilginizi çekiyorsa başka yorumlara bakarak okumayı deneyebilirsiniz.
Okuması yorucuydu.
2021 64. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2021 00:00
Kitap, kurgusal ırklar üzerinden uzayda cereyan eden savaş üzerine inşa edilmiş. kitapta yer verilen ırkların ve evrenlerin kurgusal olması olması kitabı okuma hızımı çok düşürdü. kitap astronomi üzerinde yazılmış bir bilim kurgu romanı olmaktan ziyade söz konusu ırkların temsil ettiği toplumsal kültürlerin fikir çatışması üzerine inşa edilmiştir. kitapta geçen geçen olayların büyük bir kısmı, bu kültürel farklıların üstünlük mücadelesinin bir parçası olarak ele alınmış. okurken çok zorlandım ama yine de okuduğum için mutlu olduğum bir kitaptı.
Roman
2023 1. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2023 15:13
Iain M. Banks'in "Phlebas'ı Hatırla" kitabı, distopik bir evrende geçen ve insanlarla yapay zekalar arasındaki mücadeleyi ele alan bir bilim kurgu romanıdır. Banks, evreni detaylı bir şekilde tasarlar ve okuyuculara özgün bir bilim kurgu dünyası sunar. Kitap, ana karakter Horza'nın hayatta kalmak için yaptığı çeşitli maceraları takip eder. Horza, savaş halinde olan iki farklı medeniyet arasında gidip gelirken zorlu bir yolculuk yapar. Bu yolculuk, okuyuculara evrenin farklı yönlerini ve ilginç karakterleri tanıma fırsatı sunar. Banks'in yaratıcı fikirleri, okuyucuları evrenin derinliklerine çeker ve hikayeyi heyecanlı ve ilgi çekici hale getirir. "Phlebas'ı Hatırla", bilim kurgu ve macera sevenler için ideal bir kitaptır. Banks, kitabın her sayfasında okuyuculara sürükleyici bir okuma deneyimi sunar. Bununla birlikte, kitap bazı okuyucular için karmaşık gelebilir. Evrenin detaylı tasarımı, karakterlerin çoğu ve farklı medeniyetler arasındaki siyasi dinamikler, okuyucuların anlaması zor olabilir. Ayrıca, kitapta yer alan şiddetli sahneler bazı okuyucular için rahatsız edici olabilir. Sonuç olarak, "Phlebas'ı Hatırla" yaratıcı bir bilim kurgu dünyası sunan heyecanlı bir roman. Banks'in yaratıcılığı ve özgünlüğü, kitabı okuyuculara tavsiye etmek için yeterli bir neden. Ancak, karmaşık karakterler ve farklı medeniyetler arasındaki siyasi dinamikler okuyucuların kafasını karıştırabilir.
Bilim-Kurgu

Iain M. BanksYazar · 9 kitap
Iain Banks 1954'te İskoçya'da doğdu. Stirling Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı öğrenimi gördü. 1979'da Londra'ya taşındı. İlk romanı The Wasp Factory (Eşekarısı Fabrikası) 1984'te yayımlandı. Okurlardan büyük bir ilgi gören roman eleştirmenler arasında sert tartışmalar yarattı. Bazıları içerdiği olağandışı dehşet ve tuhaf, ürkütücü atmosferi yüzünden kitaba son derece soğuk bakıyordu (nahoş, itici, bayağı, aptalca, rahatsız edici, hatta iğrenç gibi sıfatlara bolca başvuruluyordu); hatta bir eleştirmen Macmillan gibi saygın bir yayınevinin acayiplik ve sapkınlık meraklısı kişilerin zevklerine hitap eden böylesi bir kitabı basmasını esefle karşıladığını belirtiyordu. Bir başka grup ise yazarın hayalgücünü, acımasız mizah anlayışını, diyalog yazma konusundaki olağanüstü becerisini ve özgünlüğünü övüyordu. Romanı "minör bir başyapıt" olarak niteleyenler bile oldu. Bu tartışmalara hiç karışmayan Banks peş peşe çıkardığı romanlar ve bilimkurgu yapıtları ile yeteneğini kanıtladı ve 1993'te En İyi Genç İngiliz Yazarlar'dan biri seçildi. Yazar 2013 yılında hayat gözlerini yumdu. Birçok romanını "ölmeden önce okunması gereken 1001 kitap" listesinde görebileceğimiz Iain Banks, The Times tarafından "1945 sonrası En İyi 50 Britanyalı Yazar" listesine seçildi. İskoç yazar, yaşamı boyunca sayısız ödüle aday gösterildi ve birçoğuna da sahip oldu.