Nisan 2014
İthaki Yayınları
Sıralamalar

Puan vermedi·%15 (112/736 syf.)··
Kitabı elinize aldığınızda epey ürkütücü gelebiliyor ama zamanla alışırsınız. Bazen kafam dönüyor çünkü açıklamalar çok fazla bulunuyor. Çok küçük bir şeyin açıklaması büyük bir paragraf olabiliyor ve insanın canını biraz sıkıyor. Kitap The Culture serisinin bildiğim kadarıyla Türkçe'ye çevrilen ilk kitabı. Orijinal adı The Algebraist. Kitapta hoşuma giden şey ise elinize alıp okumaya başladığınızda Bilim-kurgu tadı alabiliyorum.
2015 307. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2015 00:00
Bilimkurgu sevenlerin mutlaka okuması gereken ve benim okumakta geç kaldığım bir kitap.Galaksiler,karakterler ince ince tasarlanmış,olay örgüsü sürprizli,sürükleyici güzel tasarlanmış.Romanda hiyerarşi ve diğer toplumlarca dışlanan Ahaliyle ilgili saptamalar dikkat çekici-bazılarını alıntılarda paylaşacağım.Ancak handikaplarından biri uzuun cümlelerin bulunması.Diğeri de bu kitabı ara vermeden okuyacağınız bir zaman diliminde okumanız gerektiği.Zira 700 küsur sayfa ve romanın tadına varabilmek için fazla ara vermeden bitirmenizi öneririm.Bu tür kitaplarda benim için Isaac asimov birinciydi.Ian Banks de ilk üçe girer.Diğer kitaplarını da okumaya karar verdim.
2019 46. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2019 21:09
Kültür serisinin yazarı Banks, tekil bir roman olan Cebirci'de günümüzden asırlar sonrası uzayda geçen bir yaşamı ele almış. İnsanların ve diğer uzay canlılarının galaksilerarası savaşı ve gizli teknolojiler üzerine bir kurgu ile karşılaşıyoruz. İnsan ırkına mensup Fassin Taak'ın uzayda yaşadığı macera ve aksiyona ortak olacağız: Irkların savaşı. Uzun soluklu bir roman olan Cebirci, hele ki sayfa boyutu ve sayısı ele alınıldığında okuyucu derinden etkilemesi gerekirken, eserin uzun paragraf ve anlatımlarla yinelenmesi sıkıcı bir duruma önayak olmuştur. Öyle ki tek bir paragraf 1 sayfa sürebiliyor ve böylelikle hem biz hem çevirmen zorlanmış oluyoruz. Parantez içi ve iki kısa çizgi arası konuşmalar da ister istemez paragrafları bir daha okumamıza neden oluyor daha iyi anlamamız için. Sonuç olarak bir iteleme ile okumuş oluyoruz eseri. Bunu da geçtim kitapta en ufak bir aksiyon veya gerilim yok. Eğer ki bu bari olsaydı, paragraf konusu üzerinde durmazdım elbet. Bilim-kurguya has o aksiyon havasını kitabın hiçbir yerinde bulamadım maalesef. Giriş, gelişme ve final hep bir durağanlık içinde geçti. Kısacası beğenmedim. Tabii bunun yanında her bilim-kurgu kitabında olduğu gibi bazı fizik ve astronomi üzerine soru kalıpları oluştu kafamda. Örneğin kitapta da geçen solucan deliği üzerine yapılan teknolojik çalışmalar. Sorulardan biri buydu yani. Albert Einsten'in de üzerinde durduğu solucan delikleri, gerçekten de uzay içinde milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki gezegenleri çok az bir zaman diliminde birbirlerine seyahat yaptırabilecek mi? Bu teknoloji ile geçmiş ve geleceğe bir çırpıda gidebilecek miyiz? Solucan delikleri ile bir çalışma var mı varsa maliyeti ne kadar olacaktır? İkinci bir soru ise suyun çok aşırı bir basınçla buza dönüşmesi olayı. Evet, su belli bir cihaz
2016 3. kitabı
Banks band gore Bilimkurgunun atasıdır. Bilimkurgu okuyorum diyen herkesin okuması gereken bir başyapıt Cebirci. Karakterleri olsun , hikayesi olsun kesinlikle çok başarılı.
2015 8. kitabı
Çok farklı ve çarpıcı bir evren tasviri. Aşk, politika, siyaset, teknoloji çok güzel harmanlanmış. Çok sıradışı bir konu ve bir o kadar ilginç karakterler. Bir gaz devinde geçen akıl ötesi macera. Okyuyun kesinlikle pişman olmayacaksınız.
Teknoloji

Iain M. BanksYazar · 9 kitap
Iain Banks 1954'te İskoçya'da doğdu. Stirling Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı öğrenimi gördü. 1979'da Londra'ya taşındı. İlk romanı The Wasp Factory (Eşekarısı Fabrikası) 1984'te yayımlandı. Okurlardan büyük bir ilgi gören roman eleştirmenler arasında sert tartışmalar yarattı. Bazıları içerdiği olağandışı dehşet ve tuhaf, ürkütücü atmosferi yüzünden kitaba son derece soğuk bakıyordu (nahoş, itici, bayağı, aptalca, rahatsız edici, hatta iğrenç gibi sıfatlara bolca başvuruluyordu); hatta bir eleştirmen Macmillan gibi saygın bir yayınevinin acayiplik ve sapkınlık meraklısı kişilerin zevklerine hitap eden böylesi bir kitabı basmasını esefle karşıladığını belirtiyordu. Bir başka grup ise yazarın hayalgücünü, acımasız mizah anlayışını, diyalog yazma konusundaki olağanüstü becerisini ve özgünlüğünü övüyordu. Romanı "minör bir başyapıt" olarak niteleyenler bile oldu. Bu tartışmalara hiç karışmayan Banks peş peşe çıkardığı romanlar ve bilimkurgu yapıtları ile yeteneğini kanıtladı ve 1993'te En İyi Genç İngiliz Yazarlar'dan biri seçildi. Yazar 2013 yılında hayat gözlerini yumdu. Birçok romanını "ölmeden önce okunması gereken 1001 kitap" listesinde görebileceğimiz Iain Banks, The Times tarafından "1945 sonrası En İyi 50 Britanyalı Yazar" listesine seçildi. İskoç yazar, yaşamı boyunca sayısız ödüle aday gösterildi ve birçoğuna da sahip oldu.