Kuran, bir kalptir... Nuru ve ışığıyla bizi kuşatır, kalbimize dokunur, onu yatıştırır ve aydınlatır. Ruhlarımıza huzur ve şifa verir. O'nun ayetleri, kalbimizin derinliklerine işleyen birer merhemdir; kimi zaman bir pusula gibi yolumuzu aydınlatan, kimi zaman da kalbimizin en güzel bahçesi olan...
Bu noktada, Kuran'ın kalple olan ilişkisini en güzel şekilde ifade bir ayetle devam etmek isterim:
"Şüphesiz ki, zikirlerle (Allah'ı anmakla) kalpler mutmain olur (huzur bulur)." (Ra'd Suresi, 28. Ayet)
Benim için Kuran'ı anlamak ve onun kalbime dokunuşunu hissetmek, her zaman derin bir arayış olmuştur. Elmalılı'nın bu değerli çalışması, Kuran'ın ayetlerini sadece tercüme etmekle kalmaz, aynı zamanda onların derin anlamlarını ve hikmetlerini de bizlere sunar. Onun yorumları, Kuran'ın evrensel mesajını ve insan kalbine olan hitabını daha yakından anlamama yardımcı olur
Elmalılı'nın tefsirinde dikkatimi çeken bazı önemli noktalar şunlardır:
Dilin Zenginliği: Elmalılı, Arapçanın zenginliğini ve Kuran'ın edebi güzelliğini Türkçeye aktarmada büyük bir ustalık sergiler. Onun dili, hem anlaşılır hem de etkileyicidir.
Kapsamlı Yorumlar: Elmalılı, ayetlerin sadece zahiri anlamlarını değil, aynı zamanda batıni anlamlarını da derinlemesine inceler. Bu sayede, Kuran'ın kalbime olan hitabını daha iyi anlamamı sağlar.
Güncel Bağlantılar: Elmalılı, Kuran'ın mesajlarını günümüz insanının sorunlarına ve sorularına da cevap verecek şekilde yorumlar. Bu da Kuran'ın evrenselliğini ve güncelliğini kavramama yardımcı olur.
Bu nedenlerle, bu eser Kuran'ı Kerim'i anlamak ve onun kalbime dokunuşunu , Kuran'ın kalbime fısıldayan sesini duymamı sağlıyor ve beni manevi yolculuğumda aydınlatıyor.
Ancak, her okunan Kuran'ın insan kalbi için bir rehber ve şifa kaynağı olduğuna inanıyorum. Bu nedenle, tüm okurlara Kuran'ı okumalarını ve anlamaya çalışmalarını tavsiye ederim. Dua ve sevgiyle... Umarım bu ilahi kelam, kalplerinizi en güzel duygularla doldurur, size huzur, mutluluk ve esenlik getirir. Çünkü Kuran, bir kalptir ve kalpler ancak onunla huzur bulur...
Hanife Çıta