Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 25 Nisan 2025 12:30 Merhaba sevgili Opiaalar!
Bugün sizlerle sevginin, ailenin ve vatanın öneminden bahsedeceğiz. Göçmen bir ailenin, bir kıyıdan başka bir kıyıya uzanan hikâyesini anlatacağım sizlere.
Değerlerinden hiç kopmayan "Şehzade Dede"nin ailesi, büyük bir zulüm sırasında gemilere bindirilerek adadan anavatana getirilmiş. Zor şartlara rağmen bir düzen kurmuşlar, kayıplar vermişler; fakat bu kayıplar karşısında pes etmemiş, anılarını yaşatmak adına ikamet ettikleri zeytin bahçesindeki topraklarına sahip çıkmışlar. Bir oğlunu şehit vermişler; acısıyla yaşamış ama köklerinden hiç kopmamışlar.
Kitapta üç kuşak anlatılıyor:
Birinci kuşak, Şehzade Dede’nin kuşağı.
İkinci kuşak, onun oğulları; fakat yalnızca biri hayatta kalabilmiş.
Üçüncü kuşak, torun Murat’ın kuşağı.
Bu üç kuşağın içinden süzülüp gelen en kıymetli, en kutsal değer: Vatan ve aile sevgisi. Ve yazar, bu sevgiyi çok hayatın içinden, çok samimi bir yerden anlatıyor.
Son kuşaktan Murat ile kız arkadaşının "zamansız aşkı" ise hikâyeye duygusal bir derinlik katıyor. "Zamansız" derken olumsuz bir anlamda değil; aksine, modern zamanların yüzeyselliğine karşı durarak, kalpten bir yere kök salıyor bu aşk.
Tabii ki kitabın olumsuz karakteri Afşin Bey de unutulmamalı. Ama onun karakter gelişimi bize hâlâ mucizelerin mümkün olduğunu, hatta büyüklerimizin dediği gibi "bir musibetin bin nasihatten daha etkili" olduğunu adeta kanıtlıyor.
Üslup açısından ise kitap; yer yer betimlemelere, yer yer halk ağzına, zaman zaman da şiirsel ifadelere yer veriyor.
Zaman örgüsü sarmal biçimde ilerliyor; bazen geçmişe dönerek hatıraları okuyucuyla paylaşıyor, böylece bizi hikâyenin tam kalbine çekiyor.
Bu, Erhan Hoca’dan okuduğum ikinci kitap. Tam iki saat boyunca bana eşlik etti ve iç dünyasını biz okuyucularla cömertçe paylaştı.
Kitabın alt metninde aile ve vatan sevgisinin kutsallığına sık sık vurgu yapılıyor. Fon karakterler bile bu temaya hizmet eder nitelikteydi.
Peki sevgili kitap dostları, siz bu kitap hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı heyecanla bekliyorum!