2025 22. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2025 17:14
#Okudum #KitapYorum #Sarı #DersimÖzel #EdebiyatistYayınları #Roman #140Sayfa Merhaba arkadaşlar, Bugün sizlere Edebiyatist Yayınları'ndan çıkan, Dersim Özel'e ait "SARI" isimli romanı tanıtmaya çalışacağım. Daha önce yazarımızın "BİR KALAN OLMALI" isimli eserini okumuş, incelemesini yapmıştım. Şimdi ise ince bir kitabın devasa içeriğine tanık oldum. Okuma günlüklerimiz çoğu zaman; ilk sayfalardan itibaren konu, kişiler, yer ve mekân normal seyrinde, sürprizsiz, stabil, akar gider. Zira tahminlerimiz ölçüyü tutturur. Tıpkı bir arabada otobanda yağ gibi seyir hali, rüzgârsız bir balkon keyfi, tanıdık bir gün, akşam dönüşü aynı koltukta dinlenme hali gibi. Her şey planlı, tanıdık ve rutin alışkanlıklar paketi. "SARI" ezber bozan cinsten. Unutmaya davetlisiniz birçok şeyi. Tanıdığınızı, bildiğinizi sandığınız her şeyi ters köşede bırakmak zorundasınız. Kafanız karışık, zihniniz bulanık, gizemi çözme hevesinde bir akıl yarışması kendi kendinizle. Uyanış haliydi bana göre. Sizi anbean olduğunuz çizgiden çıkarıp, esrarengiz bir yola sürüklüyor. Hani bilindik bir adreste olduğunuz zamanlar güvende, huzurda, konforda olursunuz. Çünkü dönüş istikametini bilirsiniz. Burada tüm çıkış yolları kapalı, anahtarlarınız ise hiçbir kapıya uymuyor. Bu akıl oyunu bir kişilik bozukluğunu anlama çabası... Efendim, çok sevgili okur; kitap on iki alt başlık altında, konu anlatımı olan çarpıcı içerikleri kaydediyor. Yedinci bölüm, "KABUKTAKİ HAYALET" kapsamında ışıklandım. Şöyle ki; "Yunan mitolojisinde Afrodit ile Roma Tanrıçası Venüs'ün aynı bedenin içinde yer alan iki bağımsız kişilik belli bir zaman sonra güç ve özellik kaybetmeye başlar ve sadece bir alterin kalması düşüncesiyle güç savaşına başlar." İşte burada bir ihtimal, roman kahramanı gümrük müdürü, Dissosyatif kişilik bozukluğu olarak da isimlendirilen çoklu kişilik bozukluğu yaşıyordu. Yani kişinin birden fazla kişiliğe(alter kimliklere) sahip olduğu, bu kişilikler arasında bilinç değişimleri yaşamasına neden olan psikolojik bir hastalık. Kişinin içinde hissettiği bu farklı kimlikler alter olarak isimlendiriliyor. Ana alter bana göre hastanede gözlerini açan gümrük memuru. Tablolar yapan, arkeolojide felsefede, mitolojide, psikolojide uzman, üç yabancı dil bilen biri. İkinci alter bir müfettiş komiser. Kötülük yanı bu kişilikte. Büyük bir kazadan tek kurtulan odur. Macerası böylece başlar gümrük müdürünün. Sonra denizden üç kişi, intihar etmek isteyen bir kişiyi kurtarır. Bir sadist cinayet faillerini bulur. İkinci ihtimal kız arkadaşı psikolog Elif, ya da kendi kendisini istemediği hatıraları unutmak adına, çocukluğunun sevgisizliğine bir kaçış için hipnozu mu denemişlerdi? Doktor seansları sonucu nasıl etkiledi? Sarı yaşadığı en büyük travmaydı. "Sarı" kimdi? Hangi kara deliğe çekti? Sarı kravatlı katil kimdi? Ölümden dönen, hiçbir şeyi değiştiremeyen benliği, dengesizlikte daha ne kadar ileri gidebilirdi? hepsi ve daha fazlası "SARI" da... Ayrıca anlatımları güçlendiren bilgi içerikli metaforlar ayakları yerden kesici. Örneğin; William Hogarth'ın "Evlilik Tablosunda diğerlerinin ne yaptığını anlamayan sandalyedeki adam gibiyim demesi. Wes Anderson düzenli karmaşası içindeyim sanki demesi. Bir halisnasyonda karşımda Toshiro Mifune kılıcıyla duruyordu demesi. Ve daha niceleri. Anlamı kuvvetlendiren bu üslup romana kalıcı değer kazandırmış. Kesinlikle okumalısınız... İnsanın travması ne kadar büyükse, kötü geçmişine layık bir can çekişme biçimi arar. Kendini ağır ağır yok etmeye adar. (s. 111) Olma ihtimali düşük ya da olmayacak bir şeyi aramaktır mutluluk. Güzel bir yaşam, bu arayaşın iniş çıkışlarında gizlidir. Zenginlik, ün, bir şeye sahip olmak ya da herhangi bir şey. Onu aramak mutlu eder. Sahip olmak değil. Onu ararken çekilenler de mutluluğa dahil olur. (s. 59) "Etkisi kaybolan şeylerin toplamıdır hayat' demiş şair. Bir nevi yoksunluklar toplamı. (s. 41)
SarıDersim Özel · Edebiyatist Yayınevi · 2025193 okunma