Puan vermedi·144 syf.····Okunma: 26 Nisan 2025 14:33 adam kısaca bilmek diye bir şey zaten yok istememeyi de sen başarırsan en azından bu düşman berbat kötü dünyada mutsuz olmazsın diyor. bilme konusunda Kanta (henüz okumadığım için anlamıyorum ) katılıyor mu karşı mı çıkıyor anlamadığım bazı düşüncelere sahip . bu adam kafayı Kanta takmış her kitabında Kant var
Schopenhauer diyor ki biz dünyaya geldiğimiz andan itibaren karşılaştığımız nesne ve olayların sadece zihnimizdeki tezahürlerini biliriz . yani fenomen olarak biliriz ama kendimiz dahil hiç bir şeyi tam ve kapsamlı olarak bilemeyiz. Yani insan aslında metafizik bir bilgiye sahip değildir. Bu nedenle okuyup araştırmaktan derin düşünmekten aciz insanlar size öldükten sonra ne olacağını sorarsa en mantıklı cevabın doğmadan önceki halin ne ise onun gibi olacağını söylemektir diyor. Adam bir Tanrı fikrine Ahirete vb inançlara dair öğretilere inanmıyor. Hatta insan canlı bir hiçten başka bir şey değildir ve hatta hayvan da öyledir . diyerek içimizdeki insan sevgisizliğine su serpiyor İradeye Kendinden şey diyor ve kendinden şeyi uzun uzun anlatıyor yada anlamadığım için anlattıkları bana uzun geliyor kitabın sonunda da Schopenhauer a dair incelemeler onun felsefesi ile buda ve hint felsefelerinin karşılaştırması var. Doğu felsefesinden etkilendiğini anlatan bir makaleye yer verilmiş bir de kütüphanesindeki kitaplar falan paylaşılmış . sıkıcı bir sonu var .
Bu adam habire karamsarlık aşılıyor. Bir gün anlayacağım konusunda emin olabilir ve cesaret edersem isteme ve tasavvur olarak dünya kitabına tekrar başlayacağım ama benim bünyem henüz ona hazır değil . isteyen okusun diyecem ama okurken bana sövmenizden de korkuyorum