·616 syf.··Beğendi
···Okunma: 21 Nisan 2025 23:57 Harikaydı. Bakmayın ama kitabın İthaki tarafından Karanlık Kitaplık serisi içinde yayınlanmasına ya da arka kapağındaki tanıtım yazısı içinde olanlara. Kitap adından da anlaşılacağı üzere baştan sonra klasik bir büyüme hikâyesi. Bir erkek çocuğunun aslında yaşamını, olaylar karşısındaki tepkilerini ve kendi ürettiği çözümleri okuyoruz. Kitabın arkasında yazan olay yok mu, evet var ama beklenildiği şekilde de değil, yazıda yazdığı gibi katilin peşlerini bırakmadığı şekilde ise hiç değil. Karanlık Kitaplık içine kendini kabul ettirecek doğaüstü olaylar ise yazar tarafından farklı şekilde verilmiş. Kitaba etki etmesinden çok okuru meraklandırmış. Meraklandırması ise de burası işte kitabın farklılığını gösteren kısım.
12 yaşındaki Cory Mackenson’ın gözünden anlatılıyor kitap, giriş kısmında da söylediği gibi neyin gerçek olduğunu neyin Cory’nin uydurmuş olduğunu ise bilemiyoruz. Yaşanmış mı, yaşanmamış mı burası hikâyenin esas büyüsü oluyor işte. Bundan ziyade esas önemli olan bir çocuğun masumiyetinin kayboluşu ya da gerçeklerin farkına varışı da diyebiliriz çünkü hayatın gerçekleriyle yüzleşmesini ve hayal gücünün gücünü ve ne derece yükseklerde olduğunu keşfetmesini okuyoruz. Gizem ve doğaüstü olaylarda ise kitap bir cinayetle başlamış olsa da (tekrardan söylüyorum) kitabın adından da anlaşılacağı üzere geleneksel bir polisiye ya da korku romanı olmayıp, bu olayların Cory’nin çocukça bakış açışıyla harmanlanıp bizlere çocuksu ama sihirli ve nostaljik bir okuma deneyimi kazandırıyor olması. Bu kısımda da işte yukarıda da dediğim gibi doğaüstü olayların hem gerçekten kitapta olup olmadığını sorgularken hem de kitap içinde kesin bir çözüm, bir açıklama bir cevap olmadığını okuyoruz. Peki bu bir sorun mu? Asla değil. Romanın esas etkisi çocukluk anılarını, dostluğu, aile bağlarını ve geçmişe duyulan özlemi çok güçlü şekilde işliyor olması. Aksiyonlu finalinden sonra ise bittiğinde de kesinlikle duygusallık oluşturacak şekilde. Özellikle 1960’ların Güney Amerika’sındaki sosyal dinamikleri, ırkçılık gibi konuları, yer yer dini konuları da yeri geldikçe başarılı şekilde ele almış. Stephen King’in O kitabındaki çocukluk arkadaşlıkları kısmı hoşunuza gitti ise bu kitap bu kısımlarının etkisi ile bana göre daha çok hoşunuza gidecek bir kitap. Bunun için Stephen King O kitabını sevenler, büyüme hikâyeleri ve dostluk konularını sevenlerin seveceği bir kitap. Bunlarla beraber polisiye, gizem ve doğaüstü unsurları bir arada okumaktan ve çok baskın olmasını sevmeyenler için de ideal bir kitap.
Olumsuz yönleri, daha doğrusu eleştiri yapabileceğim birkaç unsur ise, yer yer çok uzun betimlemelerin olması hem kitabın edebi yönünü kuvvetlendirirken hem de kitabın yavaş ilerlemesine sebep olup, arka kapak yazısına da aldanan okurları bir nebze sıkabilir. Doğaüstü olayların açıklanmadan bırakılması ve kesin çözüm isteyen okurlar için de belirsizlikler oluşturabilir ama bunlarla beraber dediğim gibi harika bir kitap.