Vakitsiz öten horoz,..Hazan da Bülbül olur mu?
2026 14. kitabı
Hüseyin Rahmi Gürpınar Hazan Bülbülü ' ne yazdığı önsözde kendisini romancı olarak üne kavuşturan Mürebbiye 'nin sahneye uyarlanışında karşılaştığı sonuçlardan şikâyet eder ve tiyatro anlayışını eleştirirken, Hazan Bülbülünü sahneye koymak yerine roman gibi okunmasını tavsiye etmiş ve bir oyun şeklinde yazdığını belirtmiştir. Hüseyin Rahmi Gürpınar Hazan Bülbülü adlı tiyatro eserini 1914 yılında yazar, İkdam gazetesinde tefrika edildikten sonra 1916 yılında Kütüphane-i Askeri sahibi İbrahim Hilmi tarafından da İkdam matbaasında basılır.Eser yayına hazırlanırken bu nüsha esas alınmıştır. İstanbul'un eski konak hayatı dekorunda sergilenen oyun, iç içe geçmiş ilişkilerin yetmişlik hasta bir adamla genç karısı üzerine kurulmuştur.Eser; gençliğinde kavuşamadığı sevgilisine tıpatıp benzeyen, kızı yaşındaki, genç ve güzel olan Şahende Hanım ile evlenen Refi Efendi'nin hayatının sonbaharında mutlu olmayı umarken kızı, damadı ve genç gelinin eski sevgilisinin katılmasıyla olaylar beklenmedik şekilde gelişir.Kitapta " vakitsiz öten horoza uğursuz derler.Hazanda Bülbül olmaz." sözü bu kitabın ana fikridir ve kitabın ismini de yansıtır. Spoi:Hazan Bülbülü Refi Efendi'nin kendisidir. Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın bu eserini ben severek okudum.Sizinde severek okuyacağınızı düşünüyorum. Hüseyin Rahmi Gürpınar Hazan Bülbülü
Hazan BülbülüHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20252,988 okunma