···Okunma: 28 Nisan 2025 18:59 Kitabı ikinci kez okuyorum ve bu sefer çok daha pozitif bir noktadayım. Hatta bir kez daha okusam, muhtemelen daha da çok beğeneceğim. Öncelikle, kolay bir metin değil. Kitapta bolca yarım bırakılmış, okuyucunun tamamlamasını bekleyen cümleler var. Anlamı güçlendirmek için ara cümlecikler kullanılmış ve yer yer şiirsel bir anlatım tercih edilmiş. Bu yüzden çevirilerin kalitesinden tam anlamıyla emin olamıyorum. Okurken biraz zorlanıyorsunuz; çünkü her paragrafı düşünerek okumanız gerekiyor. Bu çeviriden kaynaklı mı emin değilim. Aksi halde 50 sayfa sonra "bu ne diyordu?" diye kendinizi sorgularken bulabilirsiniz.
Özellikle ana karakterin matematiğe saplantılı bir şekilde bağlı olması ve düşünce biçiminin değişikliği okumayı daha zor bir hale getiriyor. Anlatıcı, dünyayı öyle mekanik bir yer gibi sunuyor ki, metnin içine girebilmek için çaba göstermeniz gerekiyor.
Sonuç olarak; Biz, birçok distopya eserine öncülük etmiş bir roman. 1920 yılında yazılmış ve 1980'lere kadar Sovyetler'de yasaklı kalmış. Distopya edebiyatına başlamak için ideal bir ilk adım olmayabilir; dili ve anlatım biçimi biraz yorucu gelebilir. Ancak bir noktadan sonra, kesinlikle okunması ve sindirilmesi gereken kitaplardan biri. Tabii ki Distopya seviyorsanız.