Berkowitz’in temel argümanı, cinselliğin her zaman sadece bireysel bir mesele değil, aynı zamanda toplumsal düzenin ve iktidar ilişkilerinin bir aracı olduğudur. Kitap boyunca tekrar eden düşünce cinselliğin sadece arzuyla değil güçle ve toplumun istikrarıyla bağlantılı olduğu.
Kitap kronolojik olarak düzenlemiş. Mezopotamya şehir devletlerinin yazılı kanunlarından başlayarak Antik Yunan, Roma, Orta Çağ Avrupa’sı, Rönesans, Victoria dönemi ve 20. yüzyıla kadar ilerliyor.
Örneğin, Babil Kralı Hammurabi’nin yasalarında zina eden kadının öldürülmesi gerektiği yazılıyken, aynı suçun erkekler için çok daha hafif karşılıkları bulunuyordu.
Antik Yunan’da erkekler arası aşk ilişkileri, özellikle bir yetişkin erkek ile genç bir delikanlı arasında olanlar, toplumsal kabul görüyordu. Ancak bu ilişki belirli sosyal kurallar çerçevesinde olmalıydı.
Roma döneminde ise cinsellik, devletin ve ailenin çıkarları doğrultusunda düzenlenmişti. Özgür bir Roma vatandaşının cinsel davranışlarına, karşı tarafın statüsüne göre bakılıyordu. Kölelerle veya düşük sınıftan biriyle ilişki kurmak serbestti; ama bir başka özgür vatandaşın onurunu zedelemek ağır cezalar doğuruyordu.
Orta Çağ’da ise cinselliğe bakış tamamen farklı bir noktaya evrilmişti. Kilisenin etkisiyle, evlilik dışı her türlü cinsel ilişki büyük günah sayılıyor, cezası çoğu zaman ölüm oluyordu.
Modern dönemlere geldikçe, cinsellik “patoloji” çerçevesinde tartışılmaya başlanıyor. Ancak baskılar azalmıyor, yalnızca şekil değiştiriyor
Kitap birçok dönemden gerçek davalara ve olaylara yer veriyor. Kitabın içeriği ve geniş zaman dilimi kapsaması büyük bir artı. Ancak bu genişlik derinlikten ödün verilmesine neden oluyor.
Kitap iddialı bir şekilde dört bin yıllık bir dönemi kapsama hedefiyle yola çıkıyor. Ancak, bu kapsamın dağılımı oldukça dengesiz: bazı uygarlıklar ve dönemler detaylıca incelenirken, bazı büyük kültürler neredeyse hiç değinilmemiş.
Ağırlıklı Yer Verilen Uygarlıklar:
• Mezopotamya (özellikle Babil ve Hammurabi Yasaları)
• Antik Yunan (özellikle Atina kültürü ve erastes-eromenos ilişkileri)
• Roma İmparatorluğu (özellikle özgür yurttaşlık ve statü kavramları)
• Orta Çağ Batı Avrupa’sı (Kilisenin etkisi altında şekillenen cinsellik algısı)
• Rönesans ve Aydınlanma dönemi Avrupa’sı
• Victoria dönemi İngiltere’si
• 20.yüzyıl Amerika ve Avrupa’sı (özellikle cinsellik ve patoloji tartışmaları)
Bu uygarlıklar kitabın ana omurgasını oluşturuyor. Detaylı örnekler, hukuki belgeler, bireysel dava hikâyeleri ve sosyal bağlamlar burada zengin şekilde ele alınıyor.
Eksik Bırakılan Uygarlıklar ve Coğrafyalar ise:
• İslam Dünyası: İslam hukukunda zina, iftira, eşcinsellik gibi kavramlar önemli hukuki ve sosyal düzenlemelere tabidir. Ancak kitapta bu konulara çok sınırlı değiniliyor ve İslam medeniyetinin cinselliği nasıl düzenlediği üzerine derinlemesine bir analiz bulunmuyor.
• Çin: Konfüçyüsçülük ve hukuki düzenin cinsellik üzerindeki etkisi gibi konular hiç işlenmemiş. Oysa Çin tarihi boyunca cinselliğe dair farklı hukuki yaklaşımlar vardı.
• Hint Alt Kıtası: Sanskrit hukuk metinleri (örn. Manusmriti) ve Hindu toplumundaki cinsellik normları da kitapta neredeyse yok sayılıyor.
• Afrika Toplumları: Afrika’nın geleneksel toplumlarındaki cinsellik anlayışları ve toplumsal düzenlemeler tamamen göz ardı edilmiş.
• Amerika Yerli Toplumları: Pre-kolonyal dönemdeki Amerika yerli kültürlerinin cinsellik pratikleri de ihmal edilmiş.
Eric Berkowitz bir Amerikalı hukukçu ve gazeteci. Dolayısıyla bu kitabın anlatımını doğrudan etkiliyor. Kitapta, Batı’nın hukuk sistemlerinin (özellikle Roma hukuku, Roma İmparatorluğu yasaları, İngiliz hukuku) cinsellik düzenlemeleri üzerine ayrıntılı analizler yapılırken, diğer medeniyetlerin farklı hukuki yaklaşımlarına çok değinilmiyor.
Bu durum, ister istemez Batı normlarının evrensel normlar olduğu gibi bir izlenim veriyor. Halbuki farklı medeniyetlerde (örneğin İslam dünyasında veya Doğu Asya’da) cinsellik ve ceza ilişkisi tamamen farklı dini, felsefi ve sosyal temellere dayanıyordu.
Bu yüzden kitap, Batılı okuyucu için tanıdık olsa da, dünya tarihine bütüncül yaklaşmak isteyen okuyucular için boşluklar barındırıyor.