2021 38. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2021 23:40
[Audrey Hepburn - Hiçbir Şey İmkansız Değildir İmkansızlığın İçinde Bile İmkan Vardır (Biyografi) ] Seda Eroğlu Destek Yayınları , 120 sayfa Güzelliği ve zarafetiyle bir dönem Hollywood tarihine imzasını atan dünya sinemasının gelmiş geçmiş en güzel yüzlerinden biri kabul edilen Audrey Hepburn, Oscar ödüllü bir aktris değildi sadece. Abartıdan uzak şık giyimiyle, duruşuyla, bakışıyla, tavırlarıyla, kısa saçları, kalın kaşları ve ahu gözlü makyajıyla ama en önemlisi sıcacık gülümsemesi ve samimiyetiyle moda dünyasında da bir ikondu. Audrey Look imajının yaratıcısıydı... İnkâr edilemeyecek en değerli güzelliğin zarafet olduğunun farkındaydı. Yokluk içinde geçen çocukluğu sayesinde, yardımlaşmayı, mutlu olmayı ve ne olursa olsun mücadele etmeyi öğrenmişti. Uzun zaman UNICEF’in iyi niyet elçisi olarak çalışan Hepburn dünyanın her yerinde yardıma muhtaç insanlar için son nefesine kadar tutkuyla emek verdi. Hiçbir şey imkânsız değildir, imkânsızlığın içinde bile bir imkân vardır adlı bu biyografik çalışma, bir dansçının oyunculuk kariyerinde yükselişinin hikâyesi değildir sadece. Zarif ama güçlü bir mücadelenin ve direnişin, ilham veren masalıdır. Kitaptan seçkiler ; “Onun hikayesini dinlemek, şöhretin insanlığın iyiliği için kullanılan bir araca dönüşmesine tanık olmak adına çok değerlidir ayrıca “s.7 " İnsanı makyajdan, pahalı kıyafetlerden daha çok güzelleştiren birkaç şey söyleyeceğim; merhamet, empati, nezâket " "O sadece bir moda ikonu olarak kalmamış daha büyük bir davanın savunucusu olmuştu" s.96 "Eğer güzel gözlerin olmasını istiyorsan, insanlara iyilikle bak. Eğer saçların güzel olsun istiyorsan, bırak çocuklar ellerini geçirsin saçlarından. İnce bir bedense isteğin , ekmeğini açlarla bölüs. Ve güzel dudaklara sahip olmak için, sadece güzel sözler söyle..."- Audrey Hepburn s.103 "Audrey'nin hayat felsefesi çok açıktı. Yaşamak hayata bir şeyler vermek demekti ve eğer bundan vazgecerse yaşamanın bir anlamı kalmayacaktı" s.102 "İnsanların öldüğünü gördüm. Sevenlerin ayrıldığını... Her gün tekrar eden zulmü ve açlığı... Bütün bunlar bana gösterdi ki hayatta hiçbir şey acı çeken bir insana duyacağımız empatiden önemli değildir. Hiçbir şey! Ne kariyer, ne servet, ne zekâ, ne mevki.... Soylu bir hayat yaşayacaksak, başkalarının acılarına kayıtsız kalamayız." s.93 "Bir bardak çay demleyeceğiniz kimseniz yoksa, kimsenin size ihtiyacı yoksa, bence işte o zaman hayat sizin için bitmiştir" s.71 "Neye odaklanırsanız, hayatınızda o çoğalır. Dünyada iyiliği ve güzelliği çoğaltmak için çalışın. Güzel şeyler, insanın kucağına düşmez. Tanrı, çok cömerttir. Ancak senin de üzerine düşeni yapmanı bekler." Audrey Hepburn s.60 " Hayat bana ne yaşatırsa yaşatsın, karşıma ne kadar kötü insan çıkarırsa çıkarsın, ne kadar canım acırsa acısın; üç şeyden asla vazgeçmeyeceğim; Kendim olmaktan, iyi olmaktan ve nefes aldığım her saniye için mutlu olmaya çalışmaktan..."s.46 " Bir insan hakkında, başkalarının onun hakkında söylediğinden çok onun başkaları hakkından söylediklerinden fikir sahibi olabilirsiniz"s.37 UNICEF için çalıştığı ve seyahat süre boyunca şunu fark etmişti Audrey ; Çocukların problemleri açlık, kuraklık ya da doğal afetler değildi. Asıl tehdit savaştı ve uluslar savaşmaktan vazgeçmedikçe hiç kimse ya da hiçbir kurum onlara yardım edemezdi Bu yüzden Nisan 1989'da yaptığı bir konuşmasında açıkça barış çağrısında bulunmuştu: "İnsanlığın karanlık yüzüyle, bencillik, açgözlülük ve saldırganlıkla mücadele ediyoruz. Bunlar gökyüzümüzü zehirledi, okyanuslarımızı kuruttu, ormanlar mızı yok etti ve binlerce güzel hayvanın soyunu tüketti Sırada çocuklarımız mı var? Artık onları aşılamak ya da yiyecekle su vermek ve insanların sevgiyle tutunduğumuz her şeyi yok etme eğiliminin semptomların tedavi etmek yeterli değil. İster Etiyopya'daki kıtlık ol sun, ister Guatemala ve Honduras'taki korkunç yoksulluk, ister El Salvador'daki içsavaş ya da Sudan'daki etnik katliam, hepsinde tek bir gerçek vardı; Bunlar doğal afetler değil, insanın kendi eliyle yarattığı trajediler ve yegâne çözüm barış." s.100