"Notre Dame'ın Kamburu Notre Dame'ın Kamburu "
(Fransızca özgün adıyla Notre-Dame de Paris), Victor Hugo tarafından 1831 yılında yazılmış bir romandır. 15. yüzyıl Paris’inde geçen bu eser, dönemin toplumsal yapısını, adaletsizliklerini ve estetik anlayışını etkileyici bir biçimde işler.
KONUSUNA BİR GÖZ ATALIM
Roman, Paris'teki görkemli Notre Dame Katedrali çevresinde gelişen olaylar etrafında döner. Ana karakter Quasimodo, çirkin ve kambur bir kilise zangocudur. Onu büyüten başrahip Claude Frollo, içine kapanık ve saplantılı bir adamdır. Her şey güzel çingene kızı Esmeralda’ya duyulan takıntılı aşkla başlar. Frollo, Esmeralda’ya ulaşmak için her şeyi yapmaya kalkar; Quasimodo ise güzelliğiyle kendisini ilk kez insan gibi hissettiren Esmeralda’ya delicesine bağlı hale gelir. Esmeralda ise yiğit ama vefasız bir asker olan Phoebus’a âşıktır.
Roman, aşk, güzellik, çirkinlik, toplumun dışladıkları, kilise, iktidar, adalet ve mimari gibi temaları işler. Trajik bir sonla, Quasimodo’nun Esmeralda’ya olan saf sevgisi okuyucuyu derinden etkiler.
KİTAPTAN KISA BİR ALINTI
“İnsan kalbi, dipsiz bir kuyudur. Ne kadar derine inersen in, sonuna ulaşamazsın.”