August Comte, insanlık dini adı altında Pozivitizmi kurduğunun iddiasında bir zattır. Bu din kapsamında maneviyat reddedilir ve bir şekilde dünya kurtarılmaya çalışılır. Nasıl mı? Bir sonraki formül ile: Bu dinin tanrısı insanlık, peygamberleri bilim adamları ve mucizeleri ise ilmi keşifler olacakmış.
Bu muhtevayı kitaba tab etmelerine rağmen yayınevi her nasıl bunu başardıklarını açıklama zahmetine girmeden demişler ki: (Aziz, kıymetli ve değerli) August Comte İslam hakkında güzel görünen bir kaç şey de söylemiş; dolayısıyla kıymetli bir insandır hadi kulak verelim dediklerine. Kendisine şükranlarımızı sunalım ve İslam davası bir eser ile daha güç kazansın.
Ek olarak bir de aklın sınırlarını en üstten mertebeden zorlayarak şunu da ekleyebilmişler: "Eğer İslam varoluşu itibari ile bir tehditle karşı karşıya kalsaydı, onun için pozitivizmden daha emin bir sığınak olmazdı". Kitap orijinalinde pozitivizm yerine insanlık dini diyor; ama anlam bağlamında pozitivizm olduğunu anlamalıyız buradaki kastın.
August Comte'nin kim olduğunu bildikten sonra onu aklımızda uygun bir yere koyarız ve sonrasında da neler söylediğine bakabiliriz bunda herhangi bir sıkıntı yoktur. Ama biz Müslümanların bu örtücülerin İslam'a dair söylediği bir kaç hoş kelimeye tavlanmamızda ciddi sorunlar görüyorum.
Başta itiraf edelim ki; kitap August Comte'nin eserlerine CTRL+F yapılarak İslam kelimelerinin bulunması ve oradaki bazı paragrafların CTRL+C and CTRL+V yapılması ile hazırlanmasından dolayı sadece entellektüel bir çaba olarak August Comte'nin çıkarım'ına nasıl vardığını anlayamıyoruz. Sonuç olarak; August Comte'nin şunu ifade ettiğini anlayabiliyoruz: Çoktantanrıcılık --> Katoliklik --> İslam --> Pozitivizm olarak tedrici bir ilerleme vardır, insanlık için.
Yayınevinin kitabı basma nedeni olan August Comte'nin de İslam'ı övdüğünü beyan ettikleri kısım da şöyledir; farklı yerlerde aynı muhteva ile: ... "Yalnızca Doğudadır ki tektanrı inancı iman, (ruhani ve cismani) iki iktidarın birbiriyle karışmış olarak kaldığı İslam'ın sosyal amacı gereğince, tutarsızlıktan azade bir biçimde daha çok yalınlaşabilmiştir".