2025 4. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2025 21:37
İtalyan edebiyatının önde gelen yazarlarından Cesare Pavese , eserlerinde genellikle yalnızlık, varoluş, ölüm ve insan ilişkileri gibi konuları ele alır. Yalnız Kadınlar Arasında (Tra Donne Sole) adlı romanı, 20. yüzyıl İtalyan edebiyatının önemli eserlerinden biridir. 1949 yılında yayımlanan roman, yazarın ölümünden (intihar) kısa bir süre önce kaleme alınmış ve 1950 yılında Strega Ödülü’ne layık görülmüştür. Clelia, Roma’da başarılı bir modacı olarak çalışırken, doğup büyüdüğü şehir olan Torino’ya, bir modaevinin şubesini açmak üzere geri döner. Savaş sonrası dönemin yıkıntıları arasında, Clelia, geçmişiyle yüzleşirken, yeni çevresinde tanıştığı kadınlarla karmaşık ilişkiler kurar. Bu kadınlar arasında, varlıklı ama mutsuz Momina, genç kırılgan Rosetta ,sosyetik yaşamın içinde savrulan Mariella ve Nene gibi karakterler yer alır. Bu kadınlar arasında yüzeysel bağlar var. Gerçek dostluk , dayanışma yok. Kadınlar derin bir yalnızlığa sahip. Rosetta intiharı ile başlayıp onun intiharı ile son buluyor. Hikayenin merkezine oturmuş metaforik bir olay. Belki de yazarın yaşamının iz düşümleri. Yaşamın anlamı sorgulamak… —“Romanda hiçbir şeyin değeri olmadığına göre, her şeye sahip olmak gerekir”— oldukça çarpıcı bir felsefi sorgulama içeriyor. Oldukça düşündürücü insanın anlam arayışının yerini hırs, tüketim almasını günümüzün dünyasını yansıtıyor. Gerçek bağlar yok onun yerine görünen şeylere tutunarak mükemmel olmak. Boşluk hissini maddi şeyler ile doldurma. Tüketim toplumunun sunduğu boşlukta kaybolan ama ışıltılı insanlar. hiçbir şeyin gerçek anlamı yok. Ben açıkçası çok etkilendim. Her kadında hayatımdan bir parça buldum. Sanki günümüzün kadınlarının yalnızlığını simgeliyor gibi geldi. Demek ki tarih boyunca aslında biz kadınlar bir arada olsak da derin bir yalnızlığı taşıdığımızı bilmek açıkçası beni üzdü. Güçlü durmak adına ya da maskelediğimiz yüzlerimizin ardında aslında yalnızlığımız çok güzel tanımlanmış.
Kitap Simyacıları
Yalnız Kadınlar ArasındaCesare Pavese · YKY Yapı Kredi Yayınları · 20222,336 okunma
Toplantıya katılımınız için de teşekkür ederiz. Katkınız boş olsun efendim. 🧚🏼‍♀️
CeyhanIrmak
Çok güzel bir toplantı oldu çok teşekkür ederim ☺️