2025 38. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2025 18:17
Surlarının azametini ve heybetini, parlaklığını ne insanlık ne de cihan görmüştü. Burçlarının içi ve dışı perilerin şarap kadehlerinden düzenlenmiş gibiydi yani billur gibi ışıldıyordu. Dünya tarihinde İstanbul kadar etkili bir coğrafyaya ve kültürel birikime sahip olan pek az kent vardır. Kitapta öncelikle İstanbul’un ilk yerleşim yerlerinin Yenikapı kazıları sonucu 8000 yıl önceye kadar indiğini öğreniyoruz. Ardından kronolojik sırayla 19. Yy başlarına kadar İstanbul’a kimler hakim olmuş,kimler onun için mücadele vermiş, İstanbul ne gibi dönüşümler geçirmiş;fiziki,siyasi,dini,kültürel anlamda geniş bir perspektifle zaman yolculuğu yapıyoruz. Kitapta dikkatimi en çok çeken bölüm İstanbul’un olumsuz imajı yani İstanbul hakkındaki kıyamet senaryoları oldu. Bu kitaba kadar “İstanbul’u fetheden komutan ne güzel komutan…” hadisini biliyordum ama kaynaklardan İstanbul’un fethinin kıyamet alameti olarak da görüldüğünü öğrenmiş oldum. Feridun M. Emecen İstanbul’u konu alan başka önemli kaynaklardan da örnekler sunuyor.Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi,Kabusname, Acaibü’l-Mahlûkat gibi. Şimdi İstanbul’a daha farklı bir gözle bakıyorum ve tarih kokan sokaklarında dolaşmak istiyorum. İstanbul'un zengin tarihini, kültürel çeşitliliğini ve sosyal dinamiklerini anlamak için böyle kaynaklar gerçekten değerli.
İstanbulFeridun M. Emecen · Kapı Yayınları · 202510 okunma