·416 syf.····Okunma: 04 Mayıs 2025 00:00 Gothikana hakkında izlediğim yorum videolarından ve Goodreads'te okuduğum eleştirilerden ne beklemem gerektiğini aşağı yukarı biliyordum. Kötü bir kitap okuyacağımı biliyordum. Neyseki hızlı okunan bir kitaptı. Çabucak okuyup bitirdim.
Öncelikle ana karakterimizin ve gittiği okulun isimlerini eleştireceğim. Karakterin ismi Corvina Clemm. Davet edildiği "sözde" üniversitenin adı da "Verenmore". Yani Nevermore ama işte çaktırmıyor. Kızın ismi ise tam bir fiyasko. Kitapta isminin anlamı sorulunca "kuzgun" diye yanıt veriyor. Sanırım latince karga veya kuzgun anlamına gelen "corvus" kelimesinden yola çıkmış yazar karakterine bu ismi verirken. Ama google'da "corvina" diye aratırsanız karşınıza şarap yapımında kullanılan bir üzüm çeşidi veya bir balık türü çıkıyor. Talihsiz bir seçim.
Kitabın başında Corvina "Verenmore" isimli bir üniversiteden davet alıyor ve bu okulun öğrencisi olmaya karar veriyor. Okul yerleşkesine varır varmaz ona ilk söylenen şeylerden biri okulda tek bir kural olduğu, onun da öğretmen ve öğrenci ilişkisinin kesinlikle yasak olduğu oluyor. Yani normalde her okulda öğretmen-öğrenci ilişkisi yasak değil midir? Ayrıca bir öğrenciye "ne istersen yap ama sakın öğretmeninle yatma" dersen o öğrenci gider öğretmeniyle yatar.
Gelelim Corvina karakterine. Boş. Bomboş bir karakter. Tek özelliği tarot falına bakması ve gözlerinin mor olması.
Corvina ve "öğretmeni" Vad arasındaki ilişki ise eleştirilecek bir diğer konu. Bütün eleştirilerimi yazsam sayfalar sürer. O yüzden sadece şunu söylemekle yetineceğim: Bu iki karakter arasında olduğu iddia edilen "aşk"a inanmamız için daha çok zaman gerekiyordu. Birbirlerine ne ara bu kadar çok aşık oldular, ne ara bu kadar bağlandılar ben hiç anlamadım.
Bütün bu öğrenci-öğretmen ilişkisi sürerken bir yandan da "gizemli" olaylar oluyor. Üniversitenin bulunduğu yer ve çevresindeki ormanlarla ilgili korkunç efsaneler anlatılıyor. Kaybolan öğrencilerden bahsediliyor. Kendi hayatına son verenler olmuş falan. Bu hikaye de iyi anlatılmamış ama kitabı sırf "katil kim" öğrenmek için bitirdim. Kim olduğunu öğrenince de hiç şaşırmadım çünkü Troy isimli öğrenci esrarengiz şartlar altında hayatını kaybedince işin içinde kimin olduğunu anlamıştım.
Sonuç olarak beğenmedim.