2025 63. kitabı
Kitabı bir Üsküdar esnafı olan babam için 10. Üsküdar Kitap Fuarı'nda görüp aldım. Eski zamanın anılarını sevdiğim için kendisine vermeden önce ben de okumak istedim. Yazar Serhat Onur, Üsküdar'da 1940-1960 yılları arasında yaşamış esnaflara, o zamanın meslekleri ve mekânlarına odaklandığı bu kitapta zamanın tanıkları, eski esnafları ile sohbetler etmiş ve anılarını kayda geçirmiş. Doğma büyüme Üsküdarlı olarak kitaptan edindiğim bilgilerle yaşadığım çevreye çok daha ilgiyle baktım ve enteresan bilgiler öğrendim. Mesela 1906'da kurulduğunu öğrendiğim ve her gün önünden geçtiğim Çifte Fırın'dan o sabah bir açma alarak güne başladım. :) Sohbet havasında anlatımıyla akıp giden bir anı kitabı diyebileceğimiz bu eser yaşamın faniliği üzerine de beni oldukça düşündürdü.Yaşadığımız küçücük bir alanda kimler kimler ne hayatlar yaşamışlar ve bizlerden sonra da kim bilir kimler neler yaşayacaklar. Aynı zamanda ara ara geri dönüp tekrar karıştırdığım bir okuma deneyimiydi. Kuzguncuk'tan geçerken İsmet Baba Restoran daha önce ilgimi çekmemişti örneğin. Kitapta Manav İsmet'in hikâyesini öğrendikten sonra dönüp tekrar baktım bu İsmet o İsmet miydi diye. :) Meraklısına öneririm, ben keyifle okudum.
Üsküdar'ın EsnaflarıSerhat Onur · H Yayınları · 20252 okunma