"İnsanın fikirleri ölümünden sonra da yaşar."
2025 8. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2025 00:00
2009 yılında İngiliz yazar ve besteci, müzikal tiyatro alanında çalışmalar yapan Jasper Kent'in kaleme aldığı Danilov Beşlemesi'nin ikinci kitabı. 2011 yılında Can Sanat Yayınları tarafından Seçkin Selvi çevirmenliği ile yayımlanan hem Tarihi hem de gotik korku edebiyatını seven okuyucular için çarpıcı bir eser. Adından da anlaşılacağı üzere serinin ilk kitabının on üç yıl sonrasında, 1825 yılı Rusya'sında geçiyor. Rusya Çar I.Aleksandr'ın stratejik ve Rusya tarihi bakımından ehemniyetli görüldüğü üzere planlı bir şekilde öldü süsü verilmesinin yarattığı kargaşa ile sarsılmakta iken Dekabrist Ayaklanması patlamak üzeredir. Bu karmaşada Başkahramanımız Aleksey İvanoviç Danilov artık bambaşka bir adamdır. Bir bürokrat, bir baba ama en önemlisi geçmişi ile yüzleşmek zorunda kalan bir insan. Vurdalaklar (Vampirler) hala varlıklarını tüm hızı ile Rusya'da sürdürmektedir. Aralarından biri Romanov ailesi için önemli bir tehdit haline gelmiştir. Bu kişi çeşitli karakterler abidesi olsa da şu anda Yuda karakteri olarak karşımıza çıkmaktadır. Jasper Kent, Rusya tarihindeki gerçek olayları (Dekabrist Ayaklanması, Aleksandr'ın ölümü, Nikolay'ın tahta geçişi) tarihi kurgu ile öyle ustaca harmanlanmış ki, okurken bazen neyin gerçek neyin kurgu olduğunu ayırt etmekte zorlanıyorsunuz. Bu tarihsel derinlik romanın edebi gücünü artırıyor. Vurdalaklar (Vampirler) yalnızca doğaüstü yaratıklar değillerdir. Aynı zamanda insan hırsının, ölümsüzlük arzusunun vücut bulmuş halidirler. Vurdalakların başı konumundaki Yuda karakteri, sıradan bir kötü değil; karmaşık, hesap yeteneği müthiş ve felsefi bir düşmandır. Aleksey'in dönüşümü aile, ordu, yasak aşkı ve özel hayatı kitabın merkezi konumundadır. On üç yıl önce yaşadığı hayatının ve seçimlerinin sonuçları ile yüzleşme vakti gelmiştir. Vicdan azabı, korku ve sorumluluk çatışması romana ruhsal derinlik oluşturmasının yanında kendi savaşında kendi cephesinde de savaşmasını gerekli kılmıştır. Aleksey'in oğlu ile olan ilişkisini de yoğunlaştığı gözlemlenir. Roman sadece bir Tarihi-Fantastik kurgu değil, aynı zamanda kişisel bir aile dramıdır. Nesiller arası geçişler ustaca işlenmiştir. Karakterlerin incelemesine bakacak olursak; Aleksey İvanoviç Danilov, içine kapanık, yaşlanmış fakat geçmişinden kaçamayan bir adam. Yalnızlığı ve vicdanı, karakter derinliği açısından çok güçlü bir adam. Yuda, serinin en gizemli ve etkileyici karakterlerinden biri. Kurnaz, felsefi ve sarsıcı bir karakter. Domnikia, kadın karakterler içerisinde en etkili karakterdir. Aleksey ile olan ilişkilerinin daha da ileri gittiğini ve bu birlikteliklerinden Tamara'nın olduğu on üç yıllık süre içerisinde 5 yaşına geldiğini gözlemliyoruz. Kitabın duygusal dengesi bu karakter üzerinde kurulmuştur. Dimitry, Aleksey'in oğlu. Rusya'yı ve babasını temsil etmektedir. Aynı zamanda müzik ve piyano tutkunudur. Jasper Kent, tarihi bilgi sunmasının yanı sıra korku ve gerilim atmosferi kurmakta da oldukça başarılı, serinin bu kitabında da bunu gözlemliyoruz. Betimlemeleri oldukça detaylı olması kaliteyi arttırıyor. Rusya'nın karanlık sokakları, sisli meşhur Petersburg sabahları, Rusya'nın ihtişamı ve vurdalakların soğuk gölgeleri arasında dil ve anlatım ustalık ile geziniyor. Kitap bazı bölümler de yavaş ilerlese de bu kısımlar karakter gelişimi ve atmosferin oluşumu adına gerekli görmekteyim. Daha sonrasında bu yavaşlığın açığı korku ve gerilim ile kapanıyor. Casusluk sahnelerinin oldukça kuvvetli kaleme alındığını da gözlemliyoruz. Ayrıca Rusya'nın tarihi yapıtlarını da öğrenme fırsatı yakalıyor ve detaylı anlatım ile gezintiye çıkmış oluyoruz. On Üç Yıl Sonra Jasper Kent
Duygu ve Düşünce
On Üç Yıl SonraJasper Kent · Can Yayınları · 2011290 okunma