Sizlerle Metin Karabaşoğlu'nun #ruhbakımı eserini paylaşacağım. Öğrendikleri ve edindiği tecrübelerle birlikte hem sosyolojik hem de psikolojik çıkarımlar yazar pek çok tespitini veciz bir şekilde dile getirmiş. Deneme türüne dahil olabilecek bir edebi anlatımla ile yoğrulmuş seküler dünyanın etkileru. Özellikle de İslam'a inan kişilerin tefekkür ederek okumasını tavsiye ederim. Çünkü ruh bakımı sandığının aksine en zor bakımlardan birisi. Dikkatimi çeken birkaç tespitiyle yorumuma devam edeyim.
Aşkın Ölümü bölümü; günümüz dünyasının kişileri akıl/duygu ikileminde bırakmasına adanmış. En çokta aşk üzerinden böylesi gerçeklik söz konusu. Aslında insanın doğasında böyle bir ikilem olmamasına rağmen bu ikilemden kar eden insanların bu hususu doğamızın bir parçasıymış gibi sunması fark edemediğimiz detaylardan birisi.
Ahir Zamanda Çocuk Olmak bölümü; çokça yüreğime dokunan bir bölüm oldu. Bir tarafta teknoloji ve nimet bolluğunun getirdiği rehavetin yükünü kaldıramayan çocuklar diğer tarafta ise yıllar süren savaşların içerisinde ruhu parçalanan çocuklar. Ciddem de ahir zamanda çocuk olmak zor!
Kazanırken Kaybetmek bölümü; ne kadar maddeci yaşamadığı söylese de maddenin kölesi olmuş Müslümanların eleştirisinin yapıldığı çarpıcı bir bölüm. Öyle ki yazar şu eşsiz cümlelerle uyarıyor.
"İnsanlar kazanıyor ama insanlık kaybediyordu işte. İnsanlar başarı kazanıyorlardı ama insanlıklarını kaybediyorlardı."
Biz Özeliz Hepimiz bölümü; kendimizi dünya üzerindeki tek özel insan olduğumuz yanılsamasına kaptırıp bir fanusta yaşarken fanusun dışında bizi tüketen alemin farkına varmanın önemi oluşturuyor.
En güzeli de İlle de Ahlâk ve İncelikler Peygamberi ki okurken iki zaman arasında bir fark olmadığını tek farkın kişilerin iman ve amelleri olduğunu göreceksin. Tıpkı Hz. Ali'nin vurguladığı gibi.
"İyi bilin ki, dünya geçip gitmekte, ahiret ise yönelip gelmektedir. Her ikisinin de adamları vardır. Sizler ahiret adamı olun, dünya adamı olmayın. Zira, bugün amel var, hesap yok. Yarın ise hesap var, amel yok."
Metin Karabaşoğlu