2025 56. kitabı
Merhaba kitap sever dostlarım Macar edebiyatından okuduğum üçüncü kitap. Yazar Avrupa edebiyatının en büyüklerinden biri olarak görülüyor ve Macar edebiyatının öne çıkan isimlerinden. Yazar 10 yaşından itibaren kısa öyküler ve kısa gazete yazıları yazmaya başlamış, ölümünden sonra Ünü fazlaca artmış ve şimdinin sevilen bir yazarı haline gelmiştir. Ayrıca kitabın başında Macar asıllı Amerikalı tarihçi John Lukacs, Yazar hakkında yaklaşık 30 sayfalık bir sunuş yazmış. Krudy'i ve kitaplarını daha iyi anlayabilmemiz için onun hayatındaki önemli olayları, bakış açısını, yaşam tarzını ve çevresi gibi önemli noktaları anlatarak okuyucuyu aydınlatılmış. Kitaptaki karakterimiz Eveline Budapeştenin kalabalık ve gürültülü sokaklarından sıkılmış, üstelik bir türlü iflah olmayan uzatmalı aşkından uzaklaşmak ve daha sakin bir yaşam için taşradaki evine gider. Orada Eveline ve çevresindeki insanları derinlemesine tanıyor ve iç dünyalarına yolculuk yapıyoruz. Dönemi ve düşünce tarzını net bir şekilde yansıtmış. Bolca betimlemelerin olduğu bu hikaye okuyucuya taşradaki hayatın sakinliğini hissettiriyor.Uzun betimlemeler biraz yorucu olsada hikayenin insan psikolojisinin melankolik yansıması okuyucunun merakını arttırıyor. Zaman geçişleri bazen kafamı karıştırsada mekan betimlemeleri hoşuma gitti. Klasik türünde okuma yapmayı seven arkadaşlarımın seveceğini düşünüyorum. Farklı kültürlerin edebiyatını keşfetmek ilgimi çekiyor. Güzel bir deneyim oldu benim için. Sevgili @gulayinkitaplari önerisi ile okudum teşekkür ediyorum.
GünebakanGyula Krúdy · Telemak Kitap · 202549 okunma