2025 8. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2025 21:05
Dedektiflik hikayelerinin öncüsü olarak kabul edilen Morgue Sokağı Cinayetleri 3 geniş öyküden oluşuyor. En belirgin özelliği gotik olan hikayelerinde, Poe hem olay hem de durum öyküsünu bir arada tutmuş. Gözlemci anlatıcı ile okur ve yazar eşit, işitme mesafesinde ve aynı bakış açısıyla karakteri gözlemliyorlar tanıyorlar : Okur da o atmosferin bir parçasıymış gibi bazen anlatıcının gözünden kaçırdığı bir şeyi ben görebilir miyim hissine kapılıyor . Ana karakter ile anlatıcinin bir birine soru sorması okuru da olayı çözmeye/ beyin fırtınası yapmaya itiyor. Morgue Sokağı Cinayetlerindeki gizemi öyle işlemişki bir Ortadoğulu olarak cinayetleri üç harfliler mi işledi diye düşünmekten kendimi alamadım. Yazar burada da genel kabul göreni / ideali red eder ve bu hikayelerinin satırlarında okuyucuya sunar.( #272664958, #272666326 ) Matematiğe değilde Şaire ve onun sezgilerine, akıl yürütmelerine güvenmesi yine başka bir ideali yok eder. Ve böylelikle sağlığında olmasa bile dünya edebiyatının sayılı hikayeceleri arasına girer.
Morgue Sokağı CinayetleriEdgar Allan Poe · Doğu Batı Yayınları · 201719,3bin okunma